Kaja Koovit • 2. detsember 2001 kell 22:00

Koondamine Leedus toetab Hansa aktsiat

Hansapanga suuromaniku Swedbanki finantsjuht Nils- Frederik Nyblaeus lausus Stockholmis analüütikutega kohtumisel, et grupp plaanib Baltimaades oma tegevust efektiivsemaks muuta ning koondab seetõttu järgmisel aastal Hansapanga töötajaskonda. ?Ma ei imestaks, kui töötajate arv järgmisel aastal väheneks 10,? vahendas uudisteagentuur Reuters Nyblaeuse sõnu.

Hansapanga juhatuse esimehe Indrek Neivelti sõnul ei kavanda Hansapank Eestis töötajate arvu vähendamist. ?Hansapank jätkab tuleval aastal oma kasvule orienteeritud strateegia elluviimist ja koos tegevusmahu suurenemisega võtame ka inimesi tööle,? lausus ta. Neivelti sõnul müüb aga pank Leedus Hansa-LTBs osa funktsioone ning ratsionaliseerib seal kontorivõrku, millega kaasneb ka töötajate arvu vähenemine.

?Töötajate koondamise teade on aktsionäridele rõõmustav uudis,? lausus Ühispanga analüütik Sander Danil. ?Mida kiiremini seda tehakse, seda parem aktsionäridele,? lisas ta.

Leedu Taupomasise panga erastamisega suurenes Hansapanga töötajate arv enam kui 3500 inimese ehk ligi poole võrra ning töötajate koondamise vajadust sealse tütarpanga tegevuse efektiivsemaks muutmisel on Hansapank ise ka varem kinnitanud.

?Ma ei imestaks, kui Hansapank koondaks rohkem kui 10 töötajatest,? lausus investeerimispanga Suprema analüüsi osakonna juhataja Veikko Maripuu.

?Surve on kindlasti suurema arvu töötajate koondamiseks,? kommenteeris Maripuu, kuid lisas, et see võtab kauem aega, sest Hansapank on erastamislepinguga võtnud kohustuse töökohtade osas ega saa väga agressiivselt töökohti koomale tõmmata.

Kuigi koondamiste otsus on aktsionäridele positiivne ja põhimõtteliselt aktsia hinda toetav, analüütikud hüppelist aktsia hinna tõusu lähiajal ei oota.

?Aktsia hinda liigutab ikka see, kui Leedu osa hakkab korralikult kasumit teenima,? lausus Danil. Taupomasise muutmine normaalselt funktsioneerivaks organisatsiooniks on aga Danili sõnul pikaajaline protsess ning järgmisel aastal ta Leedu tütarpangalt grupi kasumisse erilist panust ei oota.

Lisaks on vallandamise protsess makstavate kompensatsioonide tõttu Hansapangale kallis lõbu. ?Selle positiivne efekt kasumlikkusele avaldub täies mahus alles hiljem,? tõdes Danil.

Maripuu sõnul on koondamised ja panga efektiivsemaks muutmine juba aktsia hinda sisse arvestatud. ?Vähemalt meie oleme küll sellega arvestanud,? lausus Maripuu.

Hetkel kuum