Inno Tähismaa • 4. detsember 2001 kell 10:20

Neljandas kvartalis pole merekaubanduses traditsioonilist tõusu näha

Tänavu neljandas kvartalis traditsioonilist tõusu kaubanduses pole ette näha, ütles ASi Eesti Merelaevandus juhatuse liige Jaan Kalmus.

Kalmus ütles, et kui varasematel aastatel on 4. kvartalis olnud 10-12% vedude kasv nii ekspordi kui impordi suunal, siis tänavu pole seda väiketarbijate osas olnud. Väiketarbijaid nagu jae- ja hulgikaubandusettevõtted ning metsamaterjali- ja mööblitootjad teenindab Eesti Merelaevanduse liinilaevastik.

Suurtarbijad on näiteks ettevõtted, kes veavad laevatäite kaupa kivisütt ja suuremas koguses toorainet ja nende osas on neljandas kvartalis turg aktiviseerunud. ?Seda võib põhjendada varude soetamisega,? ütles Kalmus.

Kalmus ütles, et tavaliselt on vedude koha pealt aastas kõige nõrgem 1. kvartal, sellele järgneb tugev 2. kvartal, siis tuleb tagasihoidlikum 3. kvartal ja siis 4. kvartal, mis ületab 2. kvartalit. Tänavu tuli pärast 2. kvartalit sama tugev 3. kvartal ja 4. kvartalis pole tavapärast aktiviseerumist toimunud.

Meritsi liigub Eestisse ja Eestist välja üle 60% kaupadest. Sellest omakorda poolt teenindab Eesti Merelaevandus.

Hetkel kuum