Kaja Koovit • 30. jaanuar 2002 kell 8:50

General Motors teeb lobitööd tugeva dollari vastu

USA üks suurimaid autotootjaid General Motors Corp. püüab Bushi administratsiooni keelitada võitlema Jaapani katse vastu väljuda majandussurutistest jeeni nõrgendamise teel, sest jätkuvalt tugevnev dollar seab ettevõtte löögi alla, kirjutab Wall Street Journal.

General Motorsi juhid, kelle sõnul dollari tugevus jeeni suhtes kahjustab kontserni, esitasid oma palve rahandusminister Paul O?Neillile. Samuti loodavad General Motorsi juhid veenda president George Bushi, et see avaldaks veebruariks planeeritud kohtumisel survet Jaapani peaminister Junichiro Koizumile.

'Me kardame, et kui Ühendriikide rahandusministeeriumilt ei tule selget signaali jeeni nõrgendamise vastu, siis jätkab Jaapan oma tegevust, ' lausus General Motorsi peaökonomist Mustafa Mohatarem.

General Motors süüdistab eelmise aasta puhaskasumi 87% languses osaliselt nõrka Jaapani rahvusvaluutat, mis on viimase kahe aasta jooksul dollari suhtes nõrgenenud ligi 28%.

Morgan Stanley aktsiaanalüütikud on arvetanud, et viimase kahe aasta jooksul odavnenud jeen on suurendanud Toyota ja Nissani kasumit umbes 3500 dollari (63 596 krooni) võrra ühikult ning Honda kasumit 1500 dollari (27 255 krooni) võrra ühiku kohta. General Motorsi väitel on aga sellise eelisega raske konkureerida.

Morgan Stanly hinnangul annab jeeni nõrgenemine Jaapani autotootjatele USA turul märkimisväärse konkurentiseelise.

Hetkel kuum