Peeter Raidla • 18. veebruar 2002 kell 12:26

Audiitorfirmaga Audest seotud maksupetturid taotlevad enda õigeksmõistmist

Ida-Virumaa ühe nimekama audiitorfirma Audest kahtlaste maksutehingutega seotud Vladimir Bagmet, Aleksei Bulattshik ja Ruslan Zeltser saavutasid eelmisel nädalal Riigikohtus Viru ringkonnakohtu süüdimõistva otsuse tühistamise ning taotlevad jätkuvalt enda õigeksmõistmist.

Kohtla Järve linnakohtu otsusega, mille Viru ringkonnakohus eelmise aasta oktoobris jõusse jättis, mõisteti Zeltserile kolm aastat vabadusekaotust tingimisi ja kahele ülejäänud mehele üks aasta vabadusekaotust aastase katseajaga.

Zeltserile pandi süüks olematu kauba ostu-müügilepingute koostamist ja valeandmete esitamist ekspordi kohta, et maksuamet kannaks temaga seotud firmadele üle tagastamisele kuuluva käibemaksu. Selliseid episoode tuvastas maksuamet Zeltseri puhul 52 korral.

Bagmeti ja Bulattshiku süüks oli samamoodi fiktiivsete tehingute teostamine ja valeandmete esitamine. Maksuameti andmeil olid nad seda teinud vastavalt kolmel ja kaheksal korral.

Ühtlasi mõistis kohus neilt tsiviilhagi korras välja konkreetsed summad - Zeltserilt üle 3,6 miljoni krooni, Zeltserilt ja Bagmetilt solidaarselt üle 4,6 miljoni krooni ning Zeltserilt ja Bulattshikult solidaarselt ligi 0,8 miljonit krooni.

Nimetatud tehingud ulatuvad aastaisse 1993-1994, mil audiitor Pjotr Kisseljovi juhtitud firma Audest oli kudunud terve firmade võrgustiku, mille kaudu toimetati olematu kauba eksporti. Kisseljovi ennast ei olnud kuriteo aegumise tõttu enam võimalik kriminaalkorras karistada. Küll mõisteti aga läinud aasta novembris Riigikohtu otsusega Audestile kuulunud ASilt Inkomplekt välja üle 600 000 krooni ebaseaduslikult maha arvestatud käibemaksu.

Nagu öeldud, asub Viru ringkonnakohus nüüd kolme mehe süüasja uuesti arutama. Riigikohtu arvates oli ringkonnakohus süüdistusasja oluliselt rikkunud kriminaalmenetluse seadust, eirates kaitsjate apellatsioonkaebuses sisaldunud väiteid ja taotlusi ning jättes neile andmata omapoolse hinnangu.

Hetkel kuum