Ülo Toomsalu • 5. märts 2002 kell 6:14

Sõmerpalu lõi Võrult neli inimest üle

Sõmerpalu vallavanem Lenhard Ermeli soovitusel kirjutas neli võrulast end sisse Ermeli kodutallu Punaküläs, tuues sellega vallaeelarvesse juurde tuhandeid maksukroone, mis varem laekusid linnale. Võru linnapea Tõnu Jõgi haub kättemaksu, kirjutab Võrumaa Teataja.

Mullu sügisel tegi Ermel mitmele Võru elanikule ettepaneku asuda fiktiivselt elama Sõmer- palu valda, et nõnda suurendada valla maksutulusid. Skeemi järgi lasid inimesed end sisse kirjutada Sõmerpalu valda, kuid tegelikult säilitasid elukoha Võrus.

Linnavalitsuse suhtekorraldaja Urmas Paidre sõnul kadusid linnaelanike registrist maavalitsuse jurist Heli Põhja, omavalitsuste liidu tegevjuht Mirjam Salvet, linnavolikogu eelarvekomisjoni liige Ene Sool ning maavalitsuse autojuht.

Nende elukohaks on rahvastikuregistri andmeil nüüd Sõmerpalu vald, mille eelarvesse laekub nende tulumaks, kuid tegelikult elavad nad edasi linnas.

Lenhard Ermel tunnistab, et võrulaste ülemeelitamine polnud eetiline tegu, kuid täiesti seaduslik tegevus. Inimesi üle meelitama ajendas Ermelit soov suurendada vallaeelarvet.

Võru linnapea Tõnu Jõgi teab, et selliseid inimesi, kes elavad mujal, ent on sisse kirjutatud Võru linna, on päris palju. ?Täielikku ülevaadet pole, ent sellest hoolimata on tulumaks tulubaasi kujundamisel üks moment,? heidab ta Ermelile sellist käitumist ette.

Linn plaanib Jõgi sõnul lähiajal otsustada, milliseid vastumeetmeid rakendada. Ühe võimalusena plaanitakse jätta maksmata osa omavalitsusliidu liikmemaksust, mille linn ühe omavalitsusliidu ametniku väljakirjutuse tõttu eelarvest kaotas. ?Asja mõte on Võru linna suhtumist näidata, me ei kavatse pettekäike rahulikult pealt vaadata,? kinnitas Jõgi.

Jõgi põhjendas rahulolematust sellega, et väljakirjutanud tarbivad endiselt linna pakutavaid teenuseid, sõidavad linna maksumaksja raha eest lumest puhastatud tänavatel. Jõgi ise elab Haanja vallas, kuhu maksab ka oma tulumaksu.

Hetkel kuum