30. aprill 2002 kell 8:26

Soome loovutab Saksamaale ELi eelarvevaidlusteks parema positsiooni

Soome ja Saksamaa on otsustanud vahetada omavahel ELi eesistumisperioodid, mis annab Saksamaale tugevama positsiooni järgmistel eelarvevaidlustel.

See puudutab ELi eelarvet ajavahemikuks 2007 ? 2013, millest tõotab tulla bloki ajaloo üks raskemaid eelarvevaidlusi, kirjutab Financial Times. Siis on juba laua ääres ka uued liikmesriigid.

Varasema plaani järgi olnuks Saksamaa eesistuja 2006. a teisel poolel ja Soome 2007. a esimesel poolel. Vangerdus annab Saksamaale vabad käed vastu seista Prantsusmaa ja Hispaania survele, kelle tõttu jäi ELi eelmiste eelarvekõneluste ajal 1999. a reformimata nii põllumajandus kui regionaaltoetused. Tollase eesistujariigina pidi Saksamaa oma reformisoovides konsensuse nimel järgi andma.

?Saksamaa ei jäta kahtlust, et ei kavatse kauem jätkata netomaksjana kui ei saa vastu radikaalseid reforme,? selgitas kantsler Gerhard Schröderi manöövrit üks Saksa kõrge ametnik. Eelkõige puudutaks reformid Euroopa ühist põllumajanduspoliitikat, regionaalsete fondide jagamist vähem arenenud piirkondadele ning Euroopa institutsioone.

Hetkel kuum