Ülo Toomsalu • 7. mai 2002 kell 6:30

Vooremaa: Vooremaa põllumehed toidavad hanekarju

Hanekarjad on nokkinud Jõgevamaa puhtaks kümneid hektareid viljapõlde ja rohumaid.

Jõgevamaa keskkonnateenistuse andmetel ulatus haneliste põhjustatud kahju eelmisel aastal üle 120 000, tunamullu aga 423 000 kroonini, kirjutab Vooremaa.

Tuhanded kevadrändel viibivad linnud on jäänud Vooremaale kauemaks kui tavaliselt.

'Nii suuri haneparvi kui sellel kevadel pole ma varem näinud. Nad on meile juba nii palju kurja ja paha teinud, et võtab nõutuks. Oleme neid öösel ja päeval põldudelt eemale hirmutanud, kuid sellest on vähe kasu. Lasta neid ka ei tohi - rändlinnud on kevadel kaitse all,' kurtis Laiuse POÜ juht Tiit Maripuu.

Laiuse, Kuremaa ja Jõgeva ümbrusest ongi saanud hanede ja sookurgede meeliskohaks. Mullu hindas komisjon, kuhu kuulusid keskkonnateenistuse, kohaliku omavalitsuse ja kahjukannatajate esindajad, kaitsealuste kevadrändel viibivate lindude poolt tekitatud kahju Laiuse majandi põldudel ligemale 61 500 kroonile, OÜ Kuremaa Klii kahju oli mõnesaja krooni võrra suurem.

Tunamullu koostati keskkonnateenistuses poolsada kahju hindamise akti. Lindude pärast jäi saamata ligemale 996 000 tonni saaki, mille turuhind oli 545 179 krooni. Sellest arvestati maha saamata saagi tootmiskulud ja põllumees sai keskkonnaministeeriumilt 430 500 krooni kahjuhüvitist.

Jõgeva vallas Palupere külas tegid põldudele lisaks hanedele liiga ka sookured. Nende nokka läks Reinu talu ligemale viie hektari suurune maisipõld. Kured tegid nii puhta töö, et alles ei jäänud lapikestki rohelist. Seeme on kallis ning järgmisel aastal enam maisi ei külvatud.

Hetkel kuum