Ülo Toomsalu • 8. mai 2002 kell 6:12

PM: Maksuamet arestis Vitsuti instituudi pangaarved

Maksuamet lasi arestida Tallinna abilinnapea Toomas Vitsutiga seotud mittetulundusühingu Interdistsiplinaarsete Uuringute Instituut pangaarved.

Keskerakondlane Vitsut oli Interdistsiplinaarsete Uuringute Instituudi juht kuni kaksikliidu võimuletulekuni Tallinnas möödunud aasta lõpul, kirjutab Postimees.

Mittetulundusühinguna (MTÜ) registreeritud instituudi maksuvõla põhisumma on maksuameti andmeil ca 175 000 krooni, millele lisaks nõuab amet 61 700 krooni intresse.

?Suurem osa võlast tekkis tasumata käibemaksust,? ütles Postimehele maksuameti pressiesindaja Koit Luus.

Praegune MTÜ Interdistsiplinaarsete Uuringute Instituudi lihtliige Toomas Vitsut ütles, et vaidlus maksuametiga algas juba 1999. aastal, kui nad andsid välja kaks raamatut ? ?Sisekontrolli käsiraamatu? ja ?Siseauditi käsiraamatu?.

?Maksuamet sundis instituuti maksma nende pealt 18% käibemaksu, teatavasti on aga raamatute käibemaks 5%,? rääkis ta. «Pärast pikka kirjavahetust ja vaidlusi maksuamet möönis viga, kuid ei ole nõus raha tagasi arvestama hoolimata sellest, et maksuvõlg tekkis nende süül. Olen mõelnud, et seda juhtumit saaks kasutada õpikunäitena, kuidas üks maksuametnik millegi eest ei vastuta.?

Koit Luus ütles, et maksuamet ei saa Eesti seaduste tõttu vaidluse sisu kommenteerida.

MTÜ Interdistsiplinaarsete Uuringute Instituudi praegune juhatuse esimees ja ainus töötaja Alar Pihl valmistub koos advokaatidega esitama halduskohtusse maksuameti vastu hagi. ?Esialgu vaidlustasin nõude ja ootan nüüd maksuametilt vastust,? lisas ta.

Hetkel kuum