Tänu sellistele seadmetele saab säästa oluliselt kulutusi tööjõule, hoida kokku aega ja kasutada põrandapinda muude vajalike seadmete jaoks.
Kiirjahutitel/külmutitel (edaspidi KJK) on kolm põhilist rakendusala: ? käepäraste toorainete kiirjahutus;
jahutatud valmistoitude tootmine;
külmutatud valmistoitude tootmine.
Sööklates ja restoranides on tippkoormus tavaline nähtus, kui ühele ajale langeb mitu üritust, mida tuleb samaaegselt teenindada. Mõistlik on valmistada toidud ette juba eelmistel päevadel, et serveerimise päeval jääks ainsaks vaevaks toidu ülessoojendamine ja serveerimine. KJKd saab kasutada ka jahutatud toitude lühiajaliseks säilitamiseks.
Paljudes profiköökides toodetakse jahutatud valmistoitu, mis saadetakse realiseerimiseks edasi sööklatesse, kohvikutesse, lasteasutustesse, haiglatesse jne. Jahutatud valmistoite kasutatakse ka toitlustusettevõtetes, mis on avatud 7 päeva nädalas, kuid kus kasutatakse nädalavahetustel minimaalselt personali üksnes teenindamiseks. Külmutatud valmistoit pakub samu võimalusi, mis kiirjahutatud valmistoit, kuid tema eeliseks on pikk säilivusaeg: 3 kuud ja enamgi. Kiirkülmutamise juures tuleb tähele panna, et mitte kõik toiduained ei talu külmutamist.
Kiire jahutamine on vajalik järgmistel põhjustel:
Hetkel kuum
Võlad ulatuvad miljoniteni
toidu välimuse ja maitseomaduste säilitamiseks;
vitamiinide ja toitainete väärtuse säilitamiseks;
bakterite tekkimise ja arenemise vältimiseks.
Kui teenindatavate inimeste arv kasvab kiiresti, siis ei pea kööki suuremaks ehitama, vaid õige on kasutada KJKd, mille mõõtmed vastavad köögi nõudmistele nii täna kui ka tulevikus.
Kiirjahutid/külmutid ei erine oma välismõõtudelt tavalistest köögis kasutatavatest külmikutest. Väikseima KJK mõõdud on 745×790×990 mm ja sellega saab 18 kg toitu +70 °C kuumuselt jahutada +3 °C-ni 90 minutiga. Kui on tarvis suuremaid koguseid jahutada, sobib kiirjahuti, mille mõõdud on 815×685×2160 mm, 60 kg kuuma toitu jahtub +3 °C-ni 210 minutiga.
Kuigi esmapilgul tundub, et sellise seadme soetamine on liiga kallis, siis ajapikku kokkuhoitud tööjõu- ja energiakulud ning klientide rahulolu teenivad kulutatud raha üsna pea tagasi. Kui tänapäeva kontoritesse on firma omanikud teinud suuri investeeringuid, et tagada oma töötajatele normaalsed töötingimused, varustades nad kõige moodsama tehnikaga, siis oleks normaalne, et ka toitlustusettevõtete omanikud pööraksid suuremat tähelepanu oma nn ?köögipoolele?.
Autor: Signe Roos