Airi Ilisson-Cruz • 6. august 2002 kell 9:12

Kuumad suveilmad olid mesinikele õnnistuseks

Eesti Mesinike Liidu juhatuse esimees Aleksander Kilgi sõnul toovad sellesuvised kuumad ilmad mesinikele korraliku meesaagi.

Lõuna-Eestis paarikümmet peret pidava Kilgi sõnul peaks sel aastal Eesti mesinike saak olema keskmisest tugevam, sest sooja kevade ja suve tõttu eritasid taimed korralikult nektarit.

Tema sõnul pole Eesti kuumus nii tugev, et taimed ära kõrvetaks. Selleks läheks tarvis kuumust nagu näiteks on Austraalias. Eesti mesinike suurimaks probleemiks on vihmaküllased suved, mil vihm taimedelt nektari maha peseb. Näiteks oli suur ikaldus neli aastat tagasi.

?Lätis oli eelmisel aastal suurem saak, Eestis tuleb parem saak kui eelmisel aastal,? rääkis Kilk. Eelmisel aastal mõjus Eestis meesaagile halvasti külm kevad, mis kestis kuni jaanipäevani. ?Kontrollkaalud tarude all olid vahetult enne jaanipäeva miinuses.'

Ka 50 mesilaspere omanik Mai Endla kiitis selle aasta erakordselt varast meesaaki. ?Juba juuni algul hakkasin mett võtma,? rääkis ta. Endla sõnul saab meetulemustest rääkida septembri lõpus, kui kanarbikumesi on vurritatud.

Autor: Airi Ilisson

Hetkel kuum