Ülar Lauk • 19. august 2002 kell 11:04

Oopiumimooni kasvatamise tulud ületavad Afganistanis miljard dollarit

ÜRO toiduainete- ja põllumajandusorganisatsioon FAO teatas, et Afganistani valitsuse katsed hävitada oopiumipõlde on läbi kukkunud.

FAO hinnangul on Afganistani narkotööstuse tulud moonikasvatusest aastas üle ühe miljardi USA dollari, kirjutab BBC.

Viimaste aastatega on Afganistan muutunud maailma suurimaks opiaatide tootjaks. ÜRO andmetel saavutasid selle aasta näitajad 90ndate aastate lõpu taseme, mil Taliban veel ei olnud ära keelanud oopiumimooni kasvatamist. Tollal tuli 70% heroiinist maailmaturule Afganistanist.

Selle aasta jaanuaris keelas Hamid Karzai valitsus mooni kasvatamise, kuid nagu kirjutatakse ÜRO ettekandes, olid selleks ajaks kogu riigis külvitööd juba tehtud. Aprillis pakkusid võimud talupoegadele 500 dollarit iga hävitatud hektari eest. Ühel hektaril kasvatatud oopiumimoonide maksumus on aga umbes 16 000 dollarit, nii et pole raske oletada, millise otsuse talupojad tegid.

Hiljuti teatas Hamid Karzai taas oma otsustavusest võidelda oopiumimooni kasvatamisega. ÜRO ametnikud on aga pessimistlikud. Nende hinnangul on järgmise aasta oopiumimooni saak Afganistanis veelgi suurem.

<#BBC=http://news.bbc.co.uk/hi/russian/news/newsid_2202000/2202144.stm>

Hetkel kuum