Ülo Toomsalu • 30. august 2002 kell 6:17

PM: Hotellidel on tänavu rekordiliselt kliente

Tänavune suvi on toonud rohkem kliente ka hotellidele ning turistid on hakanud peale Tallinna rohkem ka teisi Eestimaa paiku külastama.

Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu (EHRL) tegevdirektori Donald Visnapuu sõnul kasvas tänavu teises kvartalis hotellides peatujate arv mullusega võrreldes kaks protsenti ning kasv on olnud ka juulis ning augustis, sest suvi on kõrghooaeg kõikidele majutusasutustele, kirjutab Postimees.

Visnapuu kinnitusel annavad suurenenud ööbijate arvust tunnistust ka väikesed hotellid, mis tänavu on avatud ning mis on ka kliente leidnud.

?Kasv on iseloomulik ikkagi peamiselt Tallinnale, kuid samas tuleb kindlasti märkida, et vaikselt on hakanud turistid rohkem käima ka mujal Eestimaal,? rääkis Visnapuu.

Teises kvartalis Eesti hotellidest paremuselt teise täitumuse saavutanud Viru hotelli müügidirektori Anu Soosaare sõnul võib esmapilgul jääda mulje, et aastaga ei ole hotellikohtade arv kuigivõrd kasvanud, sest ühtegi uut ja suurt majutusasutust avatud pole.

?Kui aga kõik uued väiksemad hotellid kokku liita, siis annab see tegelikult täiesti arvestatava tulemuse,? lausus ta.

Lisandunud on peamiselt just keskklassi hotelle, mis on suunatud turistile ning on seetõttu ka väga nõutud.

Samas on olnud tuntav käibe kasv, sest tõusnud on hotellitubade hinnad ning seetõttu teenitakse mullusega võrreldes üksjagu rohkem.

Tema hinnangul ongi tänavu iseloomulik hindade tuntav kasv, mis peaks hotelliomanikke sundima ettevaatlikkusele. ?Hind peab olema ikkagi tasakaalus kvaliteediga ning kui see paigast ära aetakse, siis ei tule siia ka enam turistid,? lausus Soosaar.

Üheks mootoriks hindade kasvule oli kindlasti ka mais toimunud Eurovisiooni lauluvõistlus, mille puhul tõstsid mõnevõrra hindu nii hotellid kui toitlustusasutused. Pärast võistluse lõppu paljud aga hindu endisele tasemele tagasi ei toonudki.

Hetkel kuum