Ülo Toomsalu • 17. oktoober 2002 kell 6:36

PM: Venekeelne päevaleht ehib end Tööpunalipu ordeniga

Venekeelne päevaleht Estonija jõuab juba mitmendat päeva lugejate lauale koos Tööpunalipu ordeniga.

Lehe omanike väitel trükivad nad ordeni pildi lehe esiküljele vanade aegade mälestuseks, kirjutab Postimees.

Sirbi ja vasara ning punalipu kujutisi kandva ordeni pilt ilmus Estonija päisesse üleeile, kui möödus 26 aastat päevast, mil NSV Liidu Ülemnõukogu Presiidium aumärgi ajalehele andis.

Üheksakümnendate aastate alguses lehetoimetusest kadunud, kuid nüüd lehe uute omanike kätte tagasi jõudnud ordenile pühendas üleeilne Estonija terve esikülje. Lehe omanikud poseerivad seal ühel pildil kogunisti punalipuga, millele kirjutatud ajalehe kunagine nimi Sovetskaja Estonija.

Estonija endine peatoimetaja, keskerakondlane Vladimir Velman ütles BNSile, et vana ordeni kujutise lehes trükkimine pole midagi enamat kui ajalehe omanike ja tegevjuhtide valimispropaganda.

Ta osutas sellele, et lehe esiküljeloo ühele pildile on koondunud kolm Ühendatud Rahvapartei nimekirjas Tallinna linnavolikogusse kandideerijat: Estonia peatoimetaja Sergei Sergejev, lehe endine peatoimetaja Vljat?eslav Ivanov ning lehe omanik Vladimir Ivanov.

Velman lisas, et üldse on kohatu Tööpunalipu ordeni kujutist ajalehe päises kasutada, kui selle õige koht oleks hoopis lehe arhiivis. Ka vihjasid mitmed vene rahvusest poliitikud eile, et ammu unustatud aumärk toodi lagedale just valimiste ajal.

Hetkel kuum