• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Avaliku sektori palgasüsteem vajab reformi

  Kehtiva avaliku teenistuse seaduse (ATS) astmepalkade süsteem on muutunud halvasti varjatud avalikuks valeks.
  Eesti avalikus teenistuses puudub ametnik, kes saaks täna puhast astmepalka. Seitse aastat tagasi loodud astmepalkade süsteem on end ammendanud, et mitte öelda läbikukkunud. ATS annab legaalseid võimalusi kombineerida ametnikule selline palganumber, milleni konkreetsete palgaläbirääkimiste juures jõutakse. Ainus summa, mis on palgakorralduses ilmselt objektiivne, on riigieelarves sätestatud asutuse töötasudeks kulutatav raha. Ametniku palga diferentseerimine 50 ulatuses, lisatasud nõutavamast tulemuslikuma töö, täiendavate tööülesannete täitmise eest viivad mõttele, et avalikus teenistuses on üksnes üliinimesed, kelle jaoks vähemalt kolmekordse töökoormuse talumine on igapäevane. Tuleb lõpetada see avalik prügi silmaajamine ja reguleerida palgakorraldus selliselt, et inimesel oleks võimalik ühekordse töökoormusega oma palgast ära elada. Tuleb lõpetada seadustatud kaksikmoraali viljelemine, mille kohaselt riigiametnik on justkui näljapajukil ning teenib oma riiki ja rahvast ainult aadetest. Avaliku teenistuja palk allub samasugustele tööjõuturu majandusreeglitele nagu töötasu erasektoris, kuid hea haldus nõuab seda, et see palgakorraldus oleks selge ja läbipaistev. Palgakorralduse reformi eesmärgiks on muuta avalikus sektoris palga maksmine sõltuvaks konkreetse ametniku kvalifikatsioonist, tema poolt tehtava töö kvaliteedist ja vastutusest.
  Autor: Märt Rask
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Hästi sihitud piirangud, aga viirus lendas juba radarist välja
Niisuguseid koroonameetmeid, nagu nüüd välja kuulutati, läks vaja juba enne valimispäeva, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Niisuguseid koroonameetmeid, nagu nüüd välja kuulutati, läks vaja juba enne valimispäeva, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: tugevad tulemused aitasid Dow päevasisese rekordini
S&P 500 ja Dow Jonesi indeksid lõpetasid kolmapäeva tõusuga, Dow jõudis ka uue päevasisese rekordini, sest börsifirmade tulemused on olnud oodatust paremad, vahendab Reuters.
S&P 500 ja Dow Jonesi indeksid lõpetasid kolmapäeva tõusuga, Dow jõudis ka uue päevasisese rekordini, sest börsifirmade tulemused on olnud oodatust paremad, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kuidas täpselt Enefit Greeni aktsiaga rikastuda?
Raadiohommik keskendub neljapäeval Tallinna börsil kauplemist alustavale Enefit Greenile ja eile IPOst teatanud Hepsorile ning avalikustab Eesti aasta auto finalistid.
Raadiohommik keskendub neljapäeval Tallinna börsil kauplemist alustavale Enefit Greenile ja eile IPOst teatanud Hepsorile ning avalikustab Eesti aasta auto finalistid.
Iirimaale pagemine Oliver Kruudat Eestis pankrotist ei päästnud
Tartu maakohus kuulutas täna välja Eesti Olümpiakomitee täitevkomitee liikme, kunagise suurärimehe Oliver Kruuda pankroti, kuigi Iirimaa kõrgem kohus oli juba suvel Kruuda püsivalt maksejõuetuks kuulutanud.
Tartu maakohus kuulutas täna välja Eesti Olümpiakomitee täitevkomitee liikme, kunagise suurärimehe Oliver Kruuda pankroti, kuigi Iirimaa kõrgem kohus oli juba suvel Kruuda püsivalt maksejõuetuks kuulutanud.