Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riik kaitseb pensioni, hoiust ja investeeringut

  ?Hoiustajad ja investorid võivad olla kindlad, et nende vahendid on kaitstud,? kinnitas alates 1. juulist Hoiuste Tagamise Fondi õigusjärglasena tegutseva Tagatisfondi nõukogu esimees, Eesti Panga president Vahur Kraft.
  Tagatisfondi ülesandeks on Eesti hoiustajate, investorite ja kohustusliku pensionifondi osakuomanike vahendite kaitse.
  Kraft kinnitas reedel, et fondi vahendite paigutamisel on esmatähtis nende säilimine, tootlus on juba teisejärguline. ?Reeglid peavad tagama, et Tagatisfondi vahenditega midagi ei juhtu,? kinnitas Kraft. Krafti sõnul paigutatakse fondi vahendid kõrge reitinguga võimalikult turvalistesse instrumentidesse, näiteks riigi võlakirjadesse.
  Tagatisfondi juhataja Andres Penjam ütles, et fondi vahendid investeeritakse Eesti Panga vahendusel Deutsche Banki kaudu.
  Fondi nõukogu aseesimees, finantsinspektsiooni juht Andres Trink lisas, et kui ka Tagatisfondi või näiteks Eest Pangaga peaks midagi juhtuma, siis lõppvastutajaks on Eesti riik.
  Krafti sõnul saab Eesti Pank Tagatisfondi vahendite paigutamise eest tasuks varade mahust 0,07.
  Fondi varad kogunevad krediidiasutustelt, investeerimisasutustelt ja pensionivalitsejatelt kogutavate ühekordsete ja kvartaalsete maksetena.
  Kraft märkis, et arvestades praegust 40 000 krooni tagamise määra, on 93 hoiustest juba tagatud ja alates jaanuarist otsustati krediidiasutuste kvartaalse osamakse määra langetada 0,07-le praeguse 0,125 asemel. Ehk siis hoiuste mahu pealt tuleb kvartalis Tagatisfondi maksta pea poole vähem kui seni.
  Septembri lõpus oli fondi bilansimaht 558,5 miljonit krooni ja osamakseid laekunud 130,8 miljonit krooni.
  Tagatisfond teeb hoiustajatele ja investoritele väljamakseid, kui krediidiasutuse või investeerimisasutusega, kelle kätte vara on usaldatud, midagi juhtub.
  Kui investeerimisasutusega midagi juhtub, hüvitatakse investorile tema portfelli väärtus asutuse tegevuse peatamise päeva turuväärtusega.
  Kraft toonitas, et tagatisfond ei ole tururiski vastu ning investeeringute turuväärtuse langedes ei ole mõtet fondilt abi loota. ?Seda, kuhu raha paigutada, peab ikka iga investor ise vaatama,? lausus Kraft.
  Investorid peaksid arvestama, et hoiuste tagamise osafond ja investorkaitse osafond ei taga investeeringut juriidilisele isikule, millel on täidetud vähemalt kaks tingimust kolmest: bilansimaht enam kui 3,125 miljardit eurot (48,9 miljardit krooni), aasta netokäive suurem 6,25 miljonist eurost (97,8 miljonit krooni) ning aasta keskmine töötajate arv üle 50 inimese.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
On prominendi enda teha, et ta vale laulu sisse ei satuks
Tuntud inimesed seovad end kahtlaste äridega liiga kergekäeliselt. Isegi siis, kui asi juba eemalt nuusutades haiseb, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuntud inimesed seovad end kahtlaste äridega liiga kergekäeliselt. Isegi siis, kui asi juba eemalt nuusutades haiseb, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA aktsiaturgude ralli ei jaksanud leida jätku
Kolmapäeval rallinud USA aktsiaturud tõmbasid päev hiljem hinge, kõikudes nulli ligidal ja sulgudes väikeses miinuses.
Kolmapäeval rallinud USA aktsiaturud tõmbasid päev hiljem hinge, kõikudes nulli ligidal ja sulgudes väikeses miinuses.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Fermi Energia astus esimese sammu Ukrainas
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Euroopa Komisjon pakub Vene nafta hinnalaeks 60 dollarit
Euroopa Komijson tegi liikmesriikidele ettepaneku kehtestada Vene toornaftale hinnalagi 60 dollarit barrelilt, teatas Wall Street Journal.
Euroopa Komijson tegi liikmesriikidele ettepaneku kehtestada Vene toornaftale hinnalagi 60 dollarit barrelilt, teatas Wall Street Journal.

Olulisemad lood

Janek Stalmeister: tarneahela finantseerimise digipööre sünnib Eesti fintech-firmas
Oma varasemas tööelus neli aastat Tallinki juhtinud Janek Stalmeister tegutseb nüüd finantstehnoloogia ettevõttes SupplierPlus ning aitab luua lahendusi tarneahelate finantseerimise digipöördeks nii Eestis kui ka lähiriikides.
Oma varasemas tööelus neli aastat Tallinki juhtinud Janek Stalmeister tegutseb nüüd finantstehnoloogia ettevõttes SupplierPlus ning aitab luua lahendusi tarneahelate finantseerimise digipöördeks nii Eestis kui ka lähiriikides.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.