• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  USA professor: USA huvi NATO vastu kaob

  Professor Charles Kupchan kirjutab Financial Timesis, et ajal, kui NATO valmistub suurlaienemiseks, on USA huvi selle vastu üha väiksem.

  Georgetowni ülikooli professor Charles Kupchan nimetab saatuse irooniaks, et nüüd, kus Praha tippkohtumine sel nädalal aitab tõenäoliselt seitsme uue riigi vastuvõtmisega tugevdada rahu ja demokraatiat Euroopas, on USA minetamas huvi Põhja-Atlandi liidu vastu. See aga tähendaks tolle sõjalise liidu geopoliitilise tähtsuse tunduvat vähenemist.
  Autor mainib kolme võimalikku arengustsenaariumi.
  Esiteks, Euroopa Liit tugevneb ega vaja enam USAd julgeoleku tagajana. Järjest paranevad Euroopa suhted demokratiseeruva Venemaaga, kellest ühel päeval saab Euroopa partner ning sellisel juhul kaotab NATO oma olemasolu õigustuse.
  Teiseks, süveneb USA ja Euroopa lõhe. Euroopale ei meeldi USA ühepoolne tegutsemine ja kõva käe poliitika. President Bushi administratsioon omakorda ei talu eurooplaste kasvavat kriitikat. ELi sõjalise nõrkuse ja ninaka esinemise tõttu suhtub USA administratsioon Euroopasse järjest vähem kui partnerisse ja järjest rohkem kui tüütusse koormasse.
  Kolmandaks, USA prioriteedid on Euroopast kandunud mujale. USAle on tekkinud uued strateegilised väljakutsed ning tema terrorismivastane sõda on lisanud talle rohkesti kohustusi Ida-Aasias ja Lähis-Idas.
  Kõiki mainitud asjaolusid arvesse võttes tuleb ELil endal Euroopa kaitsmine oma hoolde võtta. See aga eeldab paljudelt riikidelt kaitseväe reformi ja suuremaid kaitsekulutusi, rõhutab USA professor.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Balti jahuveskite suurost jõudis kolme konkurentsiametisse
Tehing, millega jahutootja Tartu Mill omandab Leedu Baltic Milli, jõudis kolme riigi konkurentsiametite kätte.
Tehing, millega jahutootja Tartu Mill omandab Leedu Baltic Milli, jõudis kolme riigi konkurentsiametite kätte.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.