Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Personalijuht loob juhile võimalused juhtimiseks

    ASi EMT personalijuht Milvi Tepp ütleb, et enamasti personalijuhil administratiivset võimu ei ole või on seda suhteliselt piiratud ulatuses, ta saab olla eelkõige konsultant ja ekspert inimeste kui ressursi juhtimise valdkonnas. Ka Eesti Energia ASi personalijuht Ave Randpõld kinnitab, et positsioon tuleb personalijuhil endal kätte võidelda ja personalijuhi roll sõltub ka tema tugevusest.
    ?Personalijuht ei saa olla efektiivne, kui tippjuht ei väärtusta inimressurssi,? rõhutab Milvi Tepp. Tepp on töötanud Andres Liinati juures Olümpia hotellis, Tarmo Sumbergi juures Reval Hotelli Grupi ASis ja nüüd Peep Aaviksoo juures EMTs ning tema sõnul pole tal kordagi olnud vaja tõestada, et inimesed on ettevõttele olulised. Tepp lisab, et tippjuhi isiksusel on organisatsiooni toimimises oluliselt suurem roll, kui raamatute põhjal võiks arvata. Ave Randpõld on sama meelt ja ütleb, et Eesti Energias on tipp-personalijuht Gunnar Okk, kes tajub inimesi väga hästi.
    Randpõllu sõnul peab personalijuht olema tippjuhi strateegiline partner ja tuletama juhile meelde, et on olemas töötajad. ?Tippjuhid on reeglina majandus- või finantsharidusega ja nende prioriteedid väljenduvad enamasti rahaliselt, personalijuht peab juhile selgitama, mida üks või teine otsus töötaja seisukohalt kaasa toob,? kirjeldab Randpõld.
    Milvi Tepi sõnul ei ole personalijuhi töö Eestis väga selgepiiriline: personalijuhiks nimetatakse mõnes firmas ka neid, kes teevad ainult personaliarvestust ja korraldavad koolitusi, kuid see on siiski veidi teine töövaldkond kui neil, kes on juhtkonna liikmed.
    ?Personalijuhi ülesanne on inimressursi planeerimine kõige laiemas tähenduses ning sellise keskkonna kujundamine, mis võimaldaks seda ressurssi ka reaalselt rakendada äri tulemuslikkuse suurendamiseks,? kirjeldab Tepp, ?tuleb välja selgitada, missugused kompetentsid on äriliste eesmärkide saavutamiseks vajalikud, kuidas neid hinnata ja arendada, peab valmistama juhte ette tööks inimestega, looma tingimused, et juhid saaksid inimesi õigesti juhtida, kujundama organisatsioonilise keskkonna, mentaliteedi, kultuuri.?
    Eestis tegutsevate personalijuhtide hariduslik baas on praegu väga erinev. Milvi Tepp ütleb, et paljudel noortel on unistus töötada personalijuhina, seda õpetatakse paljudes koolides ja eriala on tohutult populaarne. ?Paljud põhjendavad personalijuhiks saamise tahet sooviga töötada inimestega,? ütleb õppejõukogemusega Tepp, ?aga mina ütleksin, et personalijuhi põhitöö ei olegi töö inimestega, vaid tegelikult on see töö äris ühes valdkonnas.?
    Milvi Tepp ise on psühholoogiharidusega nagu ka Ave Randpõld, kuid mõlemad leiavad, et psühholoogiharidusest üksi jääb kindlasti väheks. ?Võib-olla annab selleks tööks praegu Eestis parima ettevalmistuse ärikorralduse eriala,? arvab Tepp. Mõlemad rõhutavad ka elukogemuse tähtsust.
    ?Personalijuhil peab olema hea analüütiline mõtlemine, ta peab nägema põhjuse ja tagajärje seoseid, tal peab olema ka hea koostöövõime, enesekehtestamisoskus ja argumenteerimisoskus,? loetleb Milvi Tepp personalijuhi isiksuseomadusi ja rõhutab, et väga oluline on võime taluda määramatust, sest personalijuhi töö tulemus ei tule kiirelt ja pole väga selgelt nähtav.
    Ave Randpõld leiab, et personalijuht peaks olema firmas siis, kui töötajaid on üle saja. Milvi Tepp lisab, et palju sõltub ka firma tegevusest ja tööjõutüübist, sageli on saja inimesega ettevõttes personalijuhi palkamine liiga kulukas, seda enam, et paari aastaga töötab ta vajalikud protseduurid välja ja tahab seejärel lahkuda. ?Inimeste juhtimine on tippjuhi funktsioon ja alati ei tule selleks tööle võtta eraldi inimest,? ütleb Tepp. Tema sõnul saab ka kolme tuhande töötajaga ettevõttes läbi personalijuhita, pealegi võib personalijuhi-teenust sisse osta.
    Nii Tepp kui Randpõld on siiski ühel meelel, et alates sajast töötajast võib firmas tekkida hulk probleeme, kus juhile on vaja toeks spetsialisti, kes oskab nõu anda, tunneb koolitusturgu, palgaturgu, tööjõuturgu, kellel on ülevaade inimesest kui ressursist. Ave Randpõld märgib, et on teinud üksinda personalijuhi tööd kolmesaja töötajaga ettevõttes: ?See on aga juba selline piir, et palju energiat kulub töösuhetega seotud dokumentide peale ja arendustegevuseks aega eriti ei jää.?
    Personalijuhi põhitöö ei ole töötajate murede ärakuulamine. ?Personalijuht on suhteliselt halvasti töötanud, kui inimene peab oma juhiga suhtlemiseks kasutama vahendajana personalijuhti,? ütleb Milvi Tepp. Ave Randpõld arvab, et tööalaseid probleeme võib inimene personalijuhiga arutada küll. ?See on niisugune diplomaatiline roll,? nendib ta, kuid lisab, et personalijuht ei peaks kuuluma ametiühingusse. ?Kui personalijuht on ametiühingu esindaja, siis on see firmajuhi viga, see tähendab, et personalijuhti pole nii-öelda kampa võetud ja tal pole piisavalt tööd,? hoiatab Milvi Tepp.
    Milvi Tepp on EMT esimene personalijuht ja pidi tulles hakkama personalipoliitikat välja töötama. Tema sõnul tuleb mõnda aega katsetada, kas süsteem organisatsioonis toimib, ja kui ei toimi, peab olema julgust seda muuta. Ta toob näite: ?Olümpias muutsime kolm korda tööalase hindamise süsteemi: kui on aastakese töötanud, siis vaatad, kas juhid said sellest kasu.?
    Nii Milvi Tepp kui ka Ave Randpõld on veendunud, et personalijuhil peavad olema ettevõtte tippjuhiga ühised väärtused, sarnane arusaamine inimestest ja ärist. q
    Personali valdkond on kümne aastaga tohutult muutunud. Kaadriosakond ja kartoteegid on minevik. Personalijuht on minu silmis strateegiline partner, nii nagu tootmisjuht ja finantsjuhtki ja väga oluline inimene tippjuhtkonnas. Kõigi otsuste puhul, mis me organisatsioonis teeme, peaks personalijuht vaatama seda otsust inimestest lähtudes. Ühtlasi aitab ta äriüksuste juhtidel oma töötajaid ka arendada. Samas ei saa ma öelda, et personalijuht peab vastutama, et minu osakonnas oleksid kõik inimesed õigel tööl, koolitatud ja rahul. Seda ei saa panna tema õlule, sest inimeste töölevõtmisel teeb valiku ju ikka juht.
    Personalijuhi koht loodi Eesti Energias 1998. aastal. Selle kohaga väärtustati seda valdkonda. Enam pole tegemist kaadritöötajaga, kes täidab tabeleid, personalijuht on tagantjärele fikseerijast muutunud planeerijaks. Inimeste arendamist planeeritakse: vaatame juba praegu, et oleks vajaliku ettevalmistusega inimesi ka viie ja kümne aasta pärast. Eesti Energia ASi juhatuse liige ja finantsdirektor Sandor Liive
    Ettevõttekultuuri arendamisel ja kujundamisel on ülitähtis roll personalitöötajal, kelle ülesanne on tajuda sisekliima muutusi ettevõttes, neid tõlgendada ja analüüsida ning pakkuda välja lahendused ja edasine tegevuskava, koordineerida selle teostamist ja igapäevast personalitööd.
    Vale on nimetada töötajaid inimressursiks. Töötajast oleneb peaaegu kõik. Seda tähtsam on inimeste valik, mille aluseks on just sellele ametikohale vajalike ja sobivate kompetentside valik. Ettevõtte brändi temperament peab kokku minema ja sobima oma töötajatega. Leian, et ettevõtte sisemine bränding ei ole ainult turunduse ja PR-asi, vaid sinna peab olema kaasatud ka personalitöötaja.
    Saku Õlletehase personalijuht allub juhatuse esimehele. Tänu sellele kaastakse ta planeerimisse ja otsustusprotsessi juba algusfaasis. Personalijuhi ametiülesannete hulka kuulub ettevõtte personalisuundade väljatöötamine, sealhulgas palgasüsteem motivatsioonisüsteemi ühe osana. Saku Õlletehase ASi juhatuse liige Karin Sepp
    Autor: Kai Vare
  • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Investeeringud, kus võib peituda uus Nvidia
Nvidia, gigant kiibitootjate seas, on tõusnud viimase viie aastaga enam kui 1800 protsenti. Analüütikud soovitavad uue raketi otsimisel vaadata turuväärtuselt pigem väiksemate ettevõtete suunas.
Nvidia, gigant kiibitootjate seas, on tõusnud viimase viie aastaga enam kui 1800 protsenti. Analüütikud soovitavad uue raketi otsimisel vaadata turuväärtuselt pigem väiksemate ettevõtete suunas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Riik võtab tänavu 150 miljonit eurot dividende Täiendatud
Riigile kuuluvad äriühingud ja need, mille üle riigil on otsustusõigus, tasuvad tänavu dividende 158 miljonit eurot, millest riigikassasse jõuab 152 miljonit eurot.
Riigile kuuluvad äriühingud ja need, mille üle riigil on otsustusõigus, tasuvad tänavu dividende 158 miljonit eurot, millest riigikassasse jõuab 152 miljonit eurot.
Aastaid tulutut ponnistamist: Vene saatkond rentis kohvitassi eest korterit ega teinud hinnatõusust kuulmagi
Tallinn püüdis aastaid tõsta Vene saatkonnale renditud südalinna korteri renti ja lepingutki lõpetada, ent algsest, pisut enam kui neljaeurosest hinnast kaugemale ei jõutudki.
Tallinn püüdis aastaid tõsta Vene saatkonnale renditud südalinna korteri renti ja lepingutki lõpetada, ent algsest, pisut enam kui neljaeurosest hinnast kaugemale ei jõutudki.