• OMX Baltic−0,17%299,54
  • OMX Riga−0,12%888,37
  • OMX Tallinn0,11%2 063,48
  • OMX Vilnius−0,02%1 207,48
  • S&P 5000,09%6 249,37
  • DOW 300,18%44 102,01
  • Nasdaq 0,04%20 685,93
  • FTSE 1000,22%8 958,43
  • Nikkei 225−0,04%39 663,4
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,86
  • GBP/EUR0,00%1,15
  • EUR/RUB0,00%90,89
  • OMX Baltic−0,17%299,54
  • OMX Riga−0,12%888,37
  • OMX Tallinn0,11%2 063,48
  • OMX Vilnius−0,02%1 207,48
  • S&P 5000,09%6 249,37
  • DOW 300,18%44 102,01
  • Nasdaq 0,04%20 685,93
  • FTSE 1000,22%8 958,43
  • Nikkei 225−0,04%39 663,4
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,86
  • GBP/EUR0,00%1,15
  • EUR/RUB0,00%90,89
  • 14.02.03, 00:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Prantsuspärane restoran lossikeldris

?Musketäridel polnud erilist jahiõnne ja tänased pardid on juba kõik ära söödud?, vabandas ettekandja, kui menüüs lubatud metslinnupraad selleks päevaks juba otsas oli.
Lossi- ja Prantsusmaa-mängu mängitakse Le Chateau ehk eestikeeli Lossi nime kandvas restoranis suure mõnuga. Mis sest, et lossi asemel ainult keldrisse end sisse ollakse seadnud. Menüü on kui sissejuhatus prantsuse kulinaariaklassikasse: sibulasupp, rataoille, bouillabaisse, hanemaks, lambakarree, merikeel, pot-au-feu ja tarte Tatin.
Siinsed salvrätikuhoidjates salvrätikud, sepistatud küünlajalad ja Le Chateau vapiga lauanõud sobiksid mitte ainult lossikeldri, vaid isegi mõnda tagasihoidlikumasse lossi. Ja ettekandjatele võiks musketäride-ajastu kostüümidraamas pakkuda vähemalt statistirolle, mõnele ehk kõrvalpeaosagi.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Kokka aga lossi veel ei lastaks, tema peab mõne aja keldris kätt harjutama ja maitseid timmima. Et poolküpsena lubatud loomafilee üle ei küpseks ja kallil vutiprael mõni huvitav maitsenüanss välja tuua. Sibulasupi iseloomgi vajaks kujundamist.
Arenguruumi on küllaga - mitte ühegi teise rahva puhul ei ole kokakunst nõnda au sees kui prantslastel. Restoran, mille üheks omanikuks on Eesti rahva kokakunstiõpetaja, meediakokk Jazz, ei saa ju oma külalistele keskpärasust pakkuda.
Toiduga koos on prantslastel au sees ka vein, aga kui kedagi või midagi austatakse, siis teatakse teda ka nime- ja päritolu pidi. Le Chateau menüüs on majaveinide juures ühele märgitud Prantsusmaa ja teisele Uue-Maailma päritolu ja see ongi kõik! Ettekandja teadis lisaks öelda, et prantsuse vein on Bordeaux?ist. Ei muud.
Täpsustamist vajaksid ka mõned road: koores hautatud vutt ilmus lauda üllatuslikul moel taignakaane all küpsetatuna ja sarnanes nii rohkem pirukale kui traditsioonilisele vutipraele. Mitte et mul sellise valmistusviisi vastu midagi oleks, aga menüü ju selleks ongi, et sööke ja jooke esitleda.
Paremini paistsid siin õnnestuvat lihtsamat sorti päevapraed. Vaatamata oma ainult paarikuusele lahtiolekule on juba tekkinud lõunastajate püsiklientuur. A la carte mõnulejad jäävad oma aega ootama.

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 0 p 15 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele