Gea Velthut-Sokka • 12. september 2003 kell 11:28

Rein Toomla: Kõhklejad ei lähegi hääletama

Tartu Ülikooli politoloogiaõppejõu Rein Toomla hinnangul tuleb euroreferendumi osalus veidi suurem kui riigikogu valimistel, natuke üle 60 protsendi.

'Arvan, et hääletustulemused tulevad kaks ühele ehk kahe jah-vastuse kohta üks ei-vastus,' prognoosis Toomla. 'Ei usu, et jah-vastuste osakaal tuleb üle 70 ja alla 60 protsendi. Ja tõenäoliselt need, kes küsitluste järgi on seni kõhelnud, ei lähegi hääletama.'

Toomla hinnangul on eurokampaaniad olnud väga vaoshoitud.

'Vähemalt siin Tartus ei saagi aru, et midagi on tulemas,' ütles ta. 'Ei-kampaania on peaaegu olematu ja tuleb tunnistada, et neil ei ole ka kandvat ideed ja korralikke argumente.'

Toomla sõnul on valitsus säilitanud neutraalse tooni. Kui ta varem arvas, et valitsus peaks olema aktiivsem, siis nüüd on Toomla oma arvamust muutnud ja leiab, et valitud on õige tee. 'Ei pingutatud üle,' kommenteeris ta.

Politoloogi sõnul ei saa mõõta, kui palju reklaamid ja kampaaniad tegelikult valimistulemusi mõjutavad.

'Kui uuringutes otse küsida, siis alla viie protsendi tunnistab, et teeb oma otsuseid reklaamidest lähtuvalt. Samas on ju selge, et alateadvuses midagi tiksub,' nentis Toomla. 'Kui ikka reklaami üldse poleks tehtud, kukuks pühapäevane üritus kolinal läbi.'

Hetkel kuum