Ülo Toomsalu • 2. oktoober 2003 kell 6:33

PM: minister Õunapuu tahab taastada kohustusliku sissekirjutuse

Regionaalminister Jaan Õunapuu tahab muuta elukoha registreerimist kohustuslikuks.

«Taasiseseisvunud Eestis kohustuslikku elukoha registreerimist pole, kuid pean õigeks, et see kohustus tuleks kindlalt ja kiirelt seadustada,» lausus Õunapuu. «Neid inimesi on palju, kes on sisse kirjutatud ühes kohas, kuid tegelikult elavad kusagil hoopis mujal.»

Ministri sõnul tekitab plaanitav seadusemuudatus kohustuse registreerida oma elukoht seal omavalitsuses, kus ta ka tegelikult elab. Ta lisas, et kavatseb kohustusliku sissekirjutuse küsimuse viia valitsusse veel sel kuul, kirjutab Postimees.

Õunapuu sõnul aitaks elukoha kohustuslik registreerimine vältida näiteks lasteaia ukse taha jäämise ohtu. Eilne Postimees kirjutas, kuidas Tallinn ähvardab jätta ligi 140 mudilast lasteaiakohata, sest laste ametlik koduvald pole nende lasteaias käimise eest pealinnale maksnud. Omavalitsused vaidlevad juba aastaid ka laste koolitamise raha üle.

Ministri hinnangul on paljud omavalitsuste rahavaidluses hammasrataste vahele jäävad lapsed just sellised, kelle vanemad elavad tegelikult Tallinnas, kuid pere elukohaks on registreeritud omavalitsus, kus nad elasid varem. Kui inimesed oleksid registreeritud tegelikku elukohta, poleks sekeldusi tekkinud.

Kohustuslik sissekirjutus tooks registrisse ka need inimesed, kel praegu registri järgi elukohta üldse pole. Korras register aitaks ka jälgida, kas kõik lapsed koolis käivad.

Siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas ja ministeeriumi rahvastikuregistri büroo juhataja Peeter Küüts rääkisid, et praegu arutatakse võimalikke sanktsioone sissekirjutuseta inimestele. Küütsi sõnul võiks kaaluda hoolete kodanike karistamist trahviga.

Hetkel kuum