Raivo Sormunen • 5. november 2003 kell 22:00

Aktsiaturgudel käib hindade settimine

Viimase paarikümne kuu kõrgtasemeni kerkinud USA ja Euroopa börsid on paar viimast päeva seedinud kättevõidetud hinnatasemeid ja tõmmanud hinge tagasi. Kuna kvartalitulemuste hooaeg hakkab läbi saama otsitakse uusi katalüsaatoreid mille najal edasi liikuda.

Euroopas tegid eile ilma väiksema kaliibriga ettevõtted.

Taani ravimitootja Lundbeck kasumihoiatus aitas eile päeval Euroopa börse alla tuua, kirjutas uudisteagentuur Reuters. Ravimitootja teatas ühes prognoositust madalama 9 kuu tegevuskasumiga, et firma 2003. aasta kasum ja käive tuleb koondamisest tingitud kulude ja uute ravimite turuletuleku viibimisega prognoositust madalam. Lundbecki aktsia oli Kopenhaageni börsil kella viieks õhtul langenud 16,1 tasemeni 101,5 krooni.

?Firma ootused selleks ja 2004. aastaks on pettumust valmistavad,? ütles uudisteagentuurile Bloomberg Sydbank A/S analüütik Brian Kirk, kes on aktsiale andnud ostusoovituse.

Turuväärtuselt eurotsooni suurim pank BNP tegi eile samuti teatavaks oma kolmanda kvartali tulemused. Analüütikute ootusi ületanud ning 69ni küündinud kasumikasv investoreid eriti ei aga meelitanud. Aktsia langes kella viieks enam kui protsendi, kuna maaklerite sõnul olid investorid juba tugeva tulemusega arvestanud. Tulemuste eelõhtul esmaspäeval ja teisipäeval lisas BNP aktsia oma hinnale 3,4.

Strateegide sõnul on Euroopa ettevõtete paranenud fundamentaalnäitajad ja makromajandusnumbrid juba aktsiates sees.

Kuna kolmanda kvartali tulemused hakkavad läbi saama on investoritel raske edasi minna. Turuvaatlejate arvates võivad lähinädalateks turule suuna anda tänane Inglise panga ja Euroopa Keskpanga koosolek ning homme avaldatavad USA töötuse näitajad.

Hetkel kuum