Ülo Toomsalu • 6. november 2003 kell 5:35

EPL: Uus kord ristib künkad ja ojad ametlike nimedega

Sajad ojad, künkad, väikesaared ja külateed saavad endale ametliku nime ning jõuavad koos tuhandete teiste Eesti kohanimedega riigi kohanimede registrisse.

Eile Riigikogus kinnitatud uus kohanimede seadus teenib regionaalminister Jaan Õunapuu sõnul kaarditootjate huve, kelle töö läheb lihtsamaks, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Kahjuks on praegu igal firmal oma andmebaasid, mis paraku iga kord ei ühti,? märkis Õunapuu.

Kohanimenõukogu aseesimehe ja seaduse ühe autori Peeter Pälli sõnul saavad kaardifirmad nüüd suurema kindluse loodusobjektide nimede kaartidele kandmiseks. Ei tohiks enam tulla Tooraboora-taolisi nimesid, lisas ta. Reeglina saavad ametlikuks ajalooliselt kinnistunud nimed. ?Igaühele tekib õigus taotleda mõne kohanime avalikuks tegemist, milleks tuleb avaldus esitada. Sel juhul peab nimeobjekt olema selgelt maastikus olemas,? rääkis Päll, kes töötab sektorijuhatajana Eesti Keele Instituudis.

Nimepoliitika küsimustes saab kõige tähtsamaks ja otsustavamaks organiks kohanimenõukogu, kelle kinnitus annab Pälli väitel olemasolevatele nimedele ametliku staatuse. Massiline kohanimede registrisse kandmine toimub aastatel 2004-2005. Tuleva aasta eelarvest kulub selleks täiendavalt 800 000 krooni. Seaduse jõustumisel karmistub ka nimereeglite vastu eksinute karistamine.

Hetkel kuum