Ülo Toomsalu • 20. november 2003 kell 6:23

PM: Peaminister Parts pakkus tülis võimupartneritele lepituskava

Peaminister Juhan Parts tegi eile õhtul jõulise lepituskatse, kutsudes tüllipööranud Reformierakonna ja Rahvaliidu kompromissnõupidamisele.

Parts pani õhtupimeduses pooleks tunniks Stenbocki majja kogunenud võimukaaslaste laudadele konfidentsiaalsed kompromissettepanekud. Nende vastuvõtmine võiks lepitada Rahvaliidu, kes saatis esmaspäeval koalitsioonist lahkumise avaldusena tõlgendatud ultimaatumi nõudega reastada ümber uue eelarve eelistused ja lükata edasi Reformierakonna algatatud maksureform, kirjutab Postimees.

Nüüd sisaldabki Partsi ja seega Res Publica ettepanek 26protsendilise tulumaksu alandamise tempo aeglustamist, kuid mitte loobumist eesmärgist viia see lõpuks 20 protsendini. Võimaliku kompromiss-skeemi järgi alaneks tuleval aastal tulumaks mitte algselt kavandatud 24, vaid 25 protsendini, järgneval kahel aastal kaks protsenti ja aastal 2007 veel ühe protsendi võrra.

Ka sisaldas Partsi ettepanek lisasummasid lastele, paljulapselistele peredele ja haridussfäärile ning regionaalhalduse reformi kiirendamist, kuid vanemahüvitise muutmist see ei puuduta.

Lepiti kokku, et Rahvaliit ja Reformierakond kaaluvad ettepanekuid laupäevani, seni kehtib valitsusrahu, mil võimuerakonnad käituvad koosmeelevalitsusena.

Laupäeval, mil koguneb Reformierakonna volikogu, ootab Parts partnerite arvamusi ja täiendusi, et otsustada, kas võimuliit saab jätkata.

Hetkel kuum