• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lepe Rahvaliiduga oli hetkel õigem. Tulevikus...?

  Et valitsusliit oleks ühtsem kui kunagi varem, seda vaevalt öelda saab. Möönis ju peaminister Kanal 2le antud intervjuus, et usaldusse on löödud mõra. Mis annab kindluse, et aasta pärast, kui arutatakse taas riigieelarvet, Rahvaliit ei proovi uuesti ?anta?eerida? Meie arvates mitte miski.
  Äripäeva toimetuse meelest toimisid Juhan Parts ja Siim Kallas koalitsiooni päästes õigesti, võttes vastu kaotuse lahingus, lootuses võita sõda. Vastuseisu eskaleerimine oleks olnud veelgi halvem. Ent nüüd tuleb saavutada seaduse vastuvõtmine, mis sätestab tulumaksureformi kava ja lõpetab reformi 2007. aastaks.
  Rahvaliidu trump oli täielik ootamatus, mida võib võrrelda noa selgalöömisega koalitsioonipartneritele. Kui Isamaaliit oleks nõus olnud koalitsiooni tulema, oleks Rahvaliit otsemaid välja visatud. Samas tuleb aru saada ka Isamaaliidust, kelle uhkus ei lubanud esimese käeviipe peale koalitsiooni tulla, ehkki niisugune lahendus olnuks pragmaatiline. Võib siiski arvata, et Reformierakonna ja Res Publica separaatläbirääkimised Isamaaliiduga jätkuvad ? ennetamaks olukorda, kus Rahvaliit püüab taas ebameeldivalt üllatada.
  Sirgeselgne alternatiiv ? jääda vähemusvalitsusse ? poleks olnud hea seetõttu, et tulumaksureform oleks võinudki jääda teostamata. Praegu kaotasid Kallas ja Parts küll aasta, ent tõenäoliselt mitte reformi ennast.
  Ühtlasi tuleb maksimaalselt kiirustada, et tulumaksumäära alandav seadus veel sel aastal vastu võtta, sest siis on Rahvaliidul, ja mitte üksnes neil, raskem Eesti konkurentsivõime seisukohalt vajalikku üritust torpedeerida.
  Ehk olnuks hea pill täiesti lõhki puhuda, mis tähendanuks riigieelarve läbikukutamist ja erakorralisi valimisi, alustamist niiöelda puhtalt leheküljelt? Muidugi olnuks see näiteks Res Publicale paras risk. Kas erakonna populaarsus pärast Tõnis Paltsu maksuskandaali on ikka endine?
  Huvitav oleks teada, kas Rahvaliidu populaarsus poliitilise ekstremismi valguses kasvas või kahanes? Ent erakorralised valimised oleksid saatnud muule maailmale halva signaali, kõneldes riigi poliitilisest ebastabiilsusest. Enne liitumist ELiga on ju vaja vastu võtta sada seadust, seega ei saa töövõimetust lubada. Samuti poleks tulumaksureformiga saanud alustada ikkagi enne 2005. aastat. Seega tuleb võtta teeme-head-nägu-koalitsioonist (koosmeele asemel ?heameele?-valitsus) selle väärtuslikum osa ehk ilmselt mitte eriti pikk vaherahuperiood. Selle jooksul võtta vastu riigieelarve ja muud Eesti arengu jätkumist kindlustavad seadused.
  Ühtlasi tuleb mõelda sellele, kuidas seljatagant ründamist vältida, või kui see on juhtunud, siis kuidas väljapressijaga üldjuhul käituda. On ju teada, et väljapressijatele järeleandmine ainult innustab õnnestunud katset kordama. Kui viimasel hetkel, näiteks enne otsustavat hääletamist, on võimalik esitada ultimaatum, siis langeb Eesti poliitilisse ebastabiilsusse, mis meie arengut kindlasti ei soodusta. Igal juhul on Rahvaliit teeninud lepetest mittekinnipidamisega ära kahtlustava altkulmu-pilgu ? oma kõigilt võimalikelt koostööpartneritelt.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
FI ekspert: intressi fikseerimine on pankadele kasumi võtmise koht
Pangad arvestavad intressi fikseerides riske selliselt, et mitte kahjumisse jääda, vaid pigem kasumit teenida, kirjutab finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juht Mari Puusaag-Tamm
Pangad arvestavad intressi fikseerides riske selliselt, et mitte kahjumisse jääda, vaid pigem kasumit teenida, kirjutab finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juht Mari Puusaag-Tamm
Disney maksis F1 ülekannete eest 15 korda rohkem
Teiste ülekandefirmadega F1 sarja näitamisõiguste pärast konkureerinud Disney nõustus maksma 15 korda senisest enam, teatas Bloombergi allikas.
Teiste ülekandefirmadega F1 sarja näitamisõiguste pärast konkureerinud Disney nõustus maksma 15 korda senisest enam, teatas Bloombergi allikas.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Nike väljub täielikult Venemaalt
USA spordirõivaste tootja Nike teatas neljapäeval, et lahkub Venemaalt täielikult, kirjutab Reuters. Lääne ettevõtete riigist lahkumise tempo kiireneb.
USA spordirõivaste tootja Nike teatas neljapäeval, et lahkub Venemaalt täielikult, kirjutab Reuters. Lääne ettevõtete riigist lahkumise tempo kiireneb.
Rootsis läheb kinnisvara odavamaks
Rootsis jätkus mais eluasemehindade langus, suurim oli langus oli Stockholmis, kirjutab Dagens Industri.
Rootsis jätkus mais eluasemehindade langus, suurim oli langus oli Stockholmis, kirjutab Dagens Industri.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.