Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lepe Rahvaliiduga oli hetkel õigem. Tulevikus...?

  Et valitsusliit oleks ühtsem kui kunagi varem, seda vaevalt öelda saab. Möönis ju peaminister Kanal 2le antud intervjuus, et usaldusse on löödud mõra. Mis annab kindluse, et aasta pärast, kui arutatakse taas riigieelarvet, Rahvaliit ei proovi uuesti ?anta?eerida? Meie arvates mitte miski.
  Äripäeva toimetuse meelest toimisid Juhan Parts ja Siim Kallas koalitsiooni päästes õigesti, võttes vastu kaotuse lahingus, lootuses võita sõda. Vastuseisu eskaleerimine oleks olnud veelgi halvem. Ent nüüd tuleb saavutada seaduse vastuvõtmine, mis sätestab tulumaksureformi kava ja lõpetab reformi 2007. aastaks.
  Rahvaliidu trump oli täielik ootamatus, mida võib võrrelda noa selgalöömisega koalitsioonipartneritele. Kui Isamaaliit oleks nõus olnud koalitsiooni tulema, oleks Rahvaliit otsemaid välja visatud. Samas tuleb aru saada ka Isamaaliidust, kelle uhkus ei lubanud esimese käeviipe peale koalitsiooni tulla, ehkki niisugune lahendus olnuks pragmaatiline. Võib siiski arvata, et Reformierakonna ja Res Publica separaatläbirääkimised Isamaaliiduga jätkuvad ? ennetamaks olukorda, kus Rahvaliit püüab taas ebameeldivalt üllatada.
  Sirgeselgne alternatiiv ? jääda vähemusvalitsusse ? poleks olnud hea seetõttu, et tulumaksureform oleks võinudki jääda teostamata. Praegu kaotasid Kallas ja Parts küll aasta, ent tõenäoliselt mitte reformi ennast.
  Ühtlasi tuleb maksimaalselt kiirustada, et tulumaksumäära alandav seadus veel sel aastal vastu võtta, sest siis on Rahvaliidul, ja mitte üksnes neil, raskem Eesti konkurentsivõime seisukohalt vajalikku üritust torpedeerida.
  Ehk olnuks hea pill täiesti lõhki puhuda, mis tähendanuks riigieelarve läbikukutamist ja erakorralisi valimisi, alustamist niiöelda puhtalt leheküljelt? Muidugi olnuks see näiteks Res Publicale paras risk. Kas erakonna populaarsus pärast Tõnis Paltsu maksuskandaali on ikka endine?
  Huvitav oleks teada, kas Rahvaliidu populaarsus poliitilise ekstremismi valguses kasvas või kahanes? Ent erakorralised valimised oleksid saatnud muule maailmale halva signaali, kõneldes riigi poliitilisest ebastabiilsusest. Enne liitumist ELiga on ju vaja vastu võtta sada seadust, seega ei saa töövõimetust lubada. Samuti poleks tulumaksureformiga saanud alustada ikkagi enne 2005. aastat. Seega tuleb võtta teeme-head-nägu-koalitsioonist (koosmeele asemel ?heameele?-valitsus) selle väärtuslikum osa ehk ilmselt mitte eriti pikk vaherahuperiood. Selle jooksul võtta vastu riigieelarve ja muud Eesti arengu jätkumist kindlustavad seadused.
  Ühtlasi tuleb mõelda sellele, kuidas seljatagant ründamist vältida, või kui see on juhtunud, siis kuidas väljapressijaga üldjuhul käituda. On ju teada, et väljapressijatele järeleandmine ainult innustab õnnestunud katset kordama. Kui viimasel hetkel, näiteks enne otsustavat hääletamist, on võimalik esitada ultimaatum, siis langeb Eesti poliitilisse ebastabiilsusse, mis meie arengut kindlasti ei soodusta. Igal juhul on Rahvaliit teeninud lepetest mittekinnipidamisega ära kahtlustava altkulmu-pilgu ? oma kõigilt võimalikelt koostööpartneritelt.
  Autor: ÄP
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Otse kell 10: kaitsepolitsei esitleb aastaraamatut
Täna kell 10 esitleb kaitsepolitseiamet uut aastaraamatut.
Täna kell 10 esitleb kaitsepolitseiamet uut aastaraamatut.