Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lapsemeelsus ja mängulisus on Janar Toomessole edu toonud

    Milline nägi välja Teie juhikarjääri algus?
    Algus oli põnev. Kogemus puudus ja mõtlesin, et enese kehtestamiseks peab olema autoritaarne juht. Tuginesin sellele, et ma ise olin reklaamimüügi alal edukas ja nõudsin, et tehke kõik nüüd samamoodi. Kuid seltskond oli minust natuke vanem ja enesekehtestamisega oli sel hetkel probleeme küll. Kuu ajaga sai selgeks, et meeskonnatöö on ikka õige võti.
    Ajakirjade Grupis töötades sain hea kooli, kuidas juhtida võidukat meeskonda. See oli tegelikult ka mu esimene töökoht, kus mõistsin äriprotsesse.
    Milliste strateegiate järgi on sageli väga eneseteadlike ja pretensioonikate müügimeeste ohjamine Teie kogemuse järgi võimalik?
    Alati tuleb leida ühised eesmärgid ja need kõigile selgeks teha. Teadvustada see, mille nimel võideldakse ja hea on, kui leiad sinna juurde ka mõne ühise vaenlase, enamasti on selleks konkurent, kellelt mõõtu võtta ja kellega võistelda. Samas on oluline ka personaalne lähenemine, sest igaühel on omad tugevad ja nõrgad küljed. Kõige uue eitaja meeskonnas ei pruugi olla veel halb tegija. Piduriteks on need inimesed, kes toovad firma või tegevusstrateegia nõrgemad kohad välja, kuid ei suuda pakkuda lahendusi.
    Millal hakkasite teadlikke eesmärke püstitama ja mida olete oma eesmärkide seadmisel silmas pidanud?
    Teadlikke eesmärke hakkasin püstitama 20aastaselt, kui läksin tööle Ajakirjade Gruppi. Eesmärke püstitades tuleks korraks aeg maha võtta ja paika panna mõõdetavad eesmärgid. Kui oled teenimise osas mingi konkreetse summa kehtestanud, siis järgmine mõte on, et mida pean selleks tegema.
    Ei pea olema paranoialist dogmat, et kõik tegevused tuleks eesmärgistada. Koos sõpradega oleme andnud uusaastalubadusi, mida jäädvustame videolindile.
    Kas puutusite Ajakirjade Grupis töötades kokku ka vallandamistega ja millest lähtusite neil juhtudel?
    Igasugune vallandamine on ebamugav protsess, kui just kaabakas pole. Kui on tegemist normaalse töötajaga, kuid tema oskused ja teadmised jäävad teistele alla, tuleb teha valik. Vallandamise käigus aitab rääkimine ja selgitamine, tuleb lahti seletada, miks pead tegema sellise valiku ja mis on selle inimese tugevad ja nõrgad küljed ning mida ta peaks arendama, kui ta uut kohta otsib. Iga inimese puhul püüdsime otsida ka lahendust, mida ta saaks edasi teha.
    Mil moel olete omandanud hea suhtlemisvõime?
    Kui midagi lapsepõlvest on pärit, siis ehk see, et ma noorena kolisin palju ja ma pidin endale koguaeg uusi sõpru leidma. Õppisin neljas erinevas koolis ja siis ikka pidi teistega suhtlema ja iga kord ennast kehtestama. Koolis oli suhteliselt samamoodi. Kuidas koheldakse üht uut külapoissi? Kõigepealt tahetakse talle peksa anda ja ära testida tema tugevus. Endas tuleb kindel olla.
    Kuidas olete endale meeskonnaliikmed valinud?
    Olen püüdnud leida meeskonda oma ala parimad isegi siis, kui mõni inimene pole olnud kõige sümpaatsem. Näiteks olen vahel tundnud, et mulle see inimene mingil emotsionaalsel põhjusel ei meeldi. Tegelikult võib see inimene olla väga hea spetsialist ja töötaja. Aga mingil hetkel on see, mis tundus emotsionaalselt oluline, muutunud juba täiesti ebaoluliseks.
    Juhite praegu juba 150 töötajaga kollektiivi? Mis on teinud Teid teistest edukamaks?
    Arvan, et eduks on vaja lihtsalt teadmisi ja kogemusi, neid, mis kujunevad välja raamatuid lugedes, kursustel täiendades ja kooliharidust omandades. Kõiki neid olen ma absoluutselt ka ellu rakendanud. Minu arvates peaksid inimesed keskenduma vabandustelt lahendustele, seda on ka rahvusvaheline müügiguru Ziglar öelnud. Inimesed tavaliselt põhjendavad oma tegevusi, kuid juba peaks mõtlema sellele, et kuidas antud olukorrast edasi minna või sellest välja liikuda ja tulemusi saavutada.
    Sellest ajast, kui läksite Sportlandi, on kaupluste arv nelja- ja käive kuuekordistunud. Mis oli Sportlandis Teie jaoks kõige suurem väljakutse?
    Kui ma vaatasin omanike visiooni, siis see tundus minu jaoks väljakutse olevat, aga firma väärtushinnangud ning missioon sobis väga hästi minu elufilosoofiaga ? muuta noorte inimeste elu sisukamaks, paremaks ja emotsionaalsemaks. Leian, et see on väga terve mõtlemine. Algul me olime turul mitte keegi. Pangad väitsid, et meie ambitsioon turuosa saamisel pole võimalik. Täna on de facto juhtunud see, et oleme oma plaanid realiseerinud. Oleme saanud turuliidriks. Firmal on 18 kauplust ja käive on kasvanud 120 miljoni kroonini. See oligi minu väljakutse.
    Mulle meeldib ülekõige võita, ma ei taha kaotada ja see oligi proov, et kas ka selles äris on võimalik võita. Ja just äris, mille ärifilosoofia mulle ka meeldib.
    On Teil oma salanipid, mis aitavad edu saavutada?
    Püüan teha asju teistmoodi. Selle all mõtlen lapsemeelsust, julgust proovida. Kui on standardlahendused, siis mina proovin mingit muud asja. Näiteks Sportlandis me teeme asju teistmoodi ja püüame sageli norme eirata. Mustakivi kaupluses on korvpalliplats, mis pole just traditsiooniline jaekaupluse lähenemine. Miks on isegi kallis müügipind korvpalliplatsi all? Kus on siin see loogika? Ma arvan, et see oli väga õige otsus ja täna on seal noored ja lapsed väga rahul, nad toovad mängides emotsiooni meie kauplusesse ja loovad atmosfääri, mis on just meile omane.
    Mis on Teie kui noore, kuid eduka juhi soovitus teistele noortele juhiks pürgijatele?
    Esiteks ? kõik ei pea ärijuhiks õppima, sest Eestis on varsti puudus headest spetsialistidest.
    Noortele juhtidele soovitaksin tahtmist ja uskumist, mitte lootmist. Tuleb endale selgeks teha, et kõik on sinus endas kinni. Muidugi peab õnne ka olema. Teiseks ? lapsemeelsus ja mängulisus peavad säilima. Minu puhul on toiminud suur võidutahe, tahe olla teistest natuke parem. Kolmandaks ? kõike, mida teed, tee maksimaalselt ja kõige paremini.
    Kui sa ei püüa toimunut vältida, vaid vigadest õpid, siis on ka vead läinud täie ette. Niikaua, kui oled suuteline õppima, on kõik korras.
    Mis on teie lähima aja väljakutsed?
    Keskpärase firma edukamate hulka aitamine või rahvusvahelisel tasandil edasiliikumine oleks üks ambitsioone. Veel tahaksin ka ise ärisse minna, kas osaniku või omanikuna.
    - Priit Vahe, Saint Patricku pubide tegevdirektor
    Töötasime koos Olympic Kasiinos, kus mina olin operatsioonide juht ja Janar turundusjuht. Janar on hästi innovatiivne ja julge. Ta on uue aja äratabaja. Omab keskmisest paremat maitset ning oskab oma ideid ka realiseerida. Minu arvates on ta hästi töökas ning see on üks ta edukuse põhjuseid. Janar teeb asjad põhjalikult valmis ning peab ka tähtaegadest kinni.
    Inimesena on ta hästi vahetu ning hea huumorimeelega. Janar hindab sõprust, on ustav ja lojaalne.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: järeldused, mida investor peaks tegema tulemuste nädalast
Võtame börsivaatleja ja investori Aivar Õepa kaasabil kokku suure tulemuste nädala ookeani taga. Milliste ettevõtete tulemused vastasid turgude ootustele, millised valmistasid pettumise ja kuidas tuleks investoritel saadud info valguses oma portfelle sättida? Mis ootab ees suure seitsmiku aktsiaid?
Võtame börsivaatleja ja investori Aivar Õepa kaasabil kokku suure tulemuste nädala ookeani taga. Milliste ettevõtete tulemused vastasid turgude ootustele, millised valmistasid pettumise ja kuidas tuleks investoritel saadud info valguses oma portfelle sättida? Mis ootab ees suure seitsmiku aktsiaid?
Reformierakonna ärimehega seotud kinnisvaraplaan Viimsis tehti kohtus pihuks ja põrmuks
Reformierakonna poliitiku Märt Vooglaiu äripartneri kinnisvaraarendus sai kohtus punase tule ja suure tõenäosusega tuleb Viimsi vallal paksu pahandust tekitanud detailplaneering kehtetuks tunnistada.
Reformierakonna poliitiku Märt Vooglaiu äripartneri kinnisvaraarendus sai kohtus punase tule ja suure tõenäosusega tuleb Viimsi vallal paksu pahandust tekitanud detailplaneering kehtetuks tunnistada.