Laenuintresside tagastus jääb alles

Anne Oja 03. veebruar 2004, 00:00

Rahandusministeerium kinnitas, et ehkki Eesti Pank käis mullu välja tungiva nõudmise eraisikute laenuvõtmist ohjeldada, täielikku eluasemelaenu intresside tagastamatajätmist ei tule. Eesti Panga soovitusi võeti arvesse vaid nii palju, et tagastatavate intresside ülempiiri alandati tulumaksuseadusega 100 000 kroonilt 50 000 kroonile. Muudatus hakkab kehtima tuleva aasta 1. jaanuaril.

Täielik eluasemelaenude intresside tagastamata jätmine petaks inimeste ootusi, on varem rõhutanud rahandusminister Taavi Veskimägi.

Eesti Pank saatis valvekommentaari Eesti majanduse jätkuvatest riskidest, milleks on liigne optimism, odav laenuraha ning oodatust aeglasem ekspordi kasv. ?Probleemi võimendavad eraisikute ja ka ettevõtete liigoptimistlikud ootused ning ülisoodus intressikeskkond. Tekkinud olukord võib edaspidi nõrgendada majanduse konkurentsivõimet,? märkis Eesti Pank. Muudatused majanduses löövad kõige rutem hinge kinni seal, kus laen on seotud Euriboriga, kuid intressi tõusuruumi napib.

Samal ajal kui Euriborile ennustatakse tõusu, on Nordea lasknud eluasemelaenude intressid 3,5 protsendi tasemele, et ära meelitada konkurentide kliente.

?Ei maksa unustada, et 1 protsent 1 miljonist kroonist marginaali alla saada võrdub 10 000 krooniga aastas ja laenuperiood on kuni 25 aastat,? märkis Nordea Eesti juhatuse liige Toivo Annus.

Annus tunnistas, et Nordea kavatseb eluasemelaenude turuosa suurendada refinantseerimiskampaaniaga 12 protsendilt 13 protsendile. Panga laenuportfelli sobivad vaid 34protsendilise omafinantseeringuga ning 2002. aastal või hiljem ehitatud eluasemete omanikud. Otsustama peab ruttu, kuid lepingu senise pangaga jõuab katkestada kuue kuu jooksul, mis tähendab muu hulgas ka pääsemist leppetrahvist.

Aasta maakleriks valitud ERI Kinnisvara müügijuht Mart Saa kinnitas, et sõda laenuklientide pärast on märgata juba aastaid. ?Mina olen näinud küll, et ühe suurpanga kliendid tema juurest ära tulevad, panga nime ma täpsustada ei tahaks,? ütles Saa. Ta tõdes, et laenude refinantseerimisel pakutav soodsam intress ei anna eluaseme ostja taskus igapäevaselt tunda, kuid võib kaalu omada seoses tagastatavate intresside vähenemisega.

Nii Hansapank kui ka Ühispank tõstsid esile laenu refinantseerimisega seotud kulusid ja märkisid, et ei soovita eluasemelaenu klientidel Nordeasse üle joosta. Samas tõdesid pangad, et laenulepingut saab trahvita üles öelda ainult kolm kuud ette teatades.

Valdavalt jäävad eluasemelaenu leppetrahvid vahemikku kolme kuu intressist kuni 1 protsendini laenusummast, mis teeb laenude refinantseerimise kulud tasa juba mõne kuuga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing