Sümboliseeritud ohumärgid

Tiina Kolk 05. märts 2004, 00:00

?Iga NATO sõdur eraldi pakub mulle huvi, ma analüüsin teda psühhofüüsilisest seisukohast. Ta pole mingi lihakeha, tal on oma probleemid, oma kompleksid,? ütleb Raul Rajangu.

?Meeste sõjamängud tekitavad minus ainult skepsist ja selle näitusega ütlen ma välja oma seisukoha kõigi militaarmängude kohta,? lausub kunstnik Raul Rajangu saatesõnadeks oma järjekordsele vihje- ja sümbolirikkale väljapanekule. Tema 1988. aastal maalitud teos ?Kunstnik R. Rajangu ja tema abiliste saabumine Viljandisse? on jõudnud igasse eesti kunstiajaloo ülevaatesse. Nimetatud teoses ja ka sellel näitusel põimuvad läbisegi mälu ja ajaloosümbolid, tõelus ja näivus ning kõike seda esitab Rajangu realistliku lavastusena.

?Sweet Little N.A.T.O.? võtab pilada sõjardlikku imagoloogiat. Igavese tule leegi, kirstude, kolpade, sõjaväeparaadi ja teiste lähedase sõnumiga kujundite ümber koondub seekordne näitus.

?Rajangu ei tegele NATOs kehastuvate võimusuhetega, vaid ta käsitleb NATOt pigem kui klassikalist mehelikku ja sõjardlikku maailmavaadet müüa üritavat suurkorporatsiooni või kui eksklusiivset boutique?i korralikule macho-ässale,? nendib kuraator Anders Härm. ?Olukorras, kus Eesti on ka kohe-kohe NATOga liitumas, tasub pisutki mõelda, et NATO mitte üksnes ei võitle uute turgude avamise eest kõikvõimalikele suurkorporatsioonidele, vaid on ise ka muutunud korporatsiooniks, mis müüb rassistlikke ja patriarhaalseid väärtussüsteeme ning korporatiivset vägivalda. Ka meie oleme end rivvi võtnud,? tõdeb Härm.

Varugem aega, sest Rajangu ?komponeeritud? märkidest tulvil video köidab ega jäta vaatajat ükskõikseks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:23
    Otsi:

    Ava täpsem otsing