22. märts 2004 kell 7:29

Taiwani aktsiaturg tegi kaheksa aasta järsema kukkumise

Taiwani aktsiaturg tegi täna järsema kukkumise kaheksa aasta jooksul.

Taiwani aktsiaindeks kukkus 6,7 protsenti, 6359,92 punktile. Aktsiaturu kukkumise põhjustas president Chen Shui-biani väga napi häältevahega tagasivalimine presidendiks. Opositsioonipartei vaidlustas valimistulemused ja nõuab häälte uut ülelugemist.

Saareriigi aktsiaturu langus oli väga laiaulatuslik. Taiwani aktsiaturul kaubeldavast 644 aktsiast tõusis vaid ühe hind. Vaid kolme hind jäi muutumatuks. Aktsiad võivad ka homme kukkuda ligi seitse protsenti, kuna Taiwanis ei saa seoses piirangutega päevas aktsiahind kukkuda enam kui seitse protsenti, kirjutas Bloomberg.

Kukkumist vedas välismaalaste seas väga populaarne aktsia ? Taiwan Semiconductor Manufacturing. Suurima turuväärtusega ettevõtte aktsia kukkus 6,4 protsenti, 59 Taiwani dollarile.

?Investorid on turult eemal nii kaua, kuni üks pool (partei) võtab vastu kaotuse või taasalgab häältelugemise protsess,? ütles Prudential Securitiesi fondijuht Yu Reming. ?Õhus olev ebaselgus jätkab surve avaldamist Taiwani aktsiatele.'

Lõuna-Korea aktsiaturg langes Taiwani poliitilise ebakindluse tõttu 2,2 protsenti. Investoritele meenus selle kuu alguses valitsenud kohalik poliitiline ebastabiilsus. Hongkongi aktsiaturg langes 1,7 protsent.

?Taiwani poliitikamaastikul on mõningane ebastabiilsus, mis võib mõjutada suurema Hiina regiooni stabiilsust,? ütles Bank of Communicationsi fondijuht Preston Ko.

Taiwani dollar langes 0,2 protsenti. USA dollar maksis 33,325 kohaliku dollarit. Langus oli suurim 12. märtsist alates.

?Saare situatsioon on selline, et mitte miski pole kindel,? ütles Taipei Cathay United Banki valuutakaupleja Joseph Lee. ?Investorite esmane reaktsioon on osta USA dollareid.?

Hetkel kuum