5. aprill 2004 kell 12:23

USA ametivõimud kahtlustavad tööjõuraporti infoleket seoses ebatavalise tegevusega valuuta- ja võlakirjaturul

USA ametivõimud kahtlustavad tööjõuraporti infoleket ja uurivad kahe minuti jooksul valuuta- ja võlakirjaturul toimunud tehinguid, kirjutas FT.com.

Uuritakse reedel kahel minutil enne USA töötururaporti avaldamist tehtud tehinguid seoses ebatavalise kauplemisaktiivsusega.

Iga kaupleja, kes oleks teadnud infot enne selle avaldamist, oleks võinud väga hästi teenida. Tööjõunumbrite avaldamisel tõusid reedel võlakirjade tootlused ja dollar tugevnes kaks senti euro vastu. Pankadevahelisel valuutaturul, kus kaubeldakse miljonilistes kogustes, oleks 1 miljoni dollari ost enne numbreid ja müük tipust tähendanud 20 000 dollarilist kasumit.

USA Väärtpaberijärelevalve SEC ja Futuuridekauplemise järelevalveorgan teatasid, et uurivad kuuldusi numbrite varasemast levikust.

Tööjõustatistikat avaldava ameti turvameetmed on väga tihedad nädal aega enne tööjõunumbrite avaldamist. Väga vähesed statistikud, kes töötavad numbritega, saavad ligi kogu raportile. Üks koopia dokumendist läheb neljapäeva õhtul majandusnõunike nõukogu presidendile. Ameti juht ei kommenteeri midagi kuni kella 8ni, mil akrediteeritud ajakirjanikud on lukustatud ilma kommunikatsioonideta ruumi, kus nad saavad numbritega tutvuda pool tundi enne nende avaldamist.

Arvatakse, et Reutersi uudisel olnud aeg 8.28 viitab info lekkele. Reuters lükkas kuuldused tagasi ja teatas, et raport on avaldatud alles kell 8.30. Nad lisasid, et automaatne ajanäit oli vigase serveri töö tulemus.

Ajakirjanikud tohivad kasutada telefoniühendust oma kontoritega alles minut enne ametliku uudiste avaldamist ja loo edastamine võib alata alles siis, kui raport on avaldatud. Asutuses pole mingit tunnistust selle kohta, nagu oleks raport lekkinud ennetähtaegselt. Kuid valuuta ja võlakirjakauplejad viitavad kauplemisaktiivsusele ja võlakirja- ning valuutakutsiide muutustele ning eeldavad, et kellelgi oli turul eelis teadmise näol.

?Ma pole näinud sellesarnast liikumist,? ütles ABN Amro valitsusevõlakirjade kauplemise juht Rick Klingman. ?Turul kaubeldi, nagu oleks raport lekkinud.?

?Kui ebatavaline aktiivsus oleks kontsentreerunud ühele turule võiks arvata, et keegi võtab spekulatiivset positsiooni,? ütles Citigroupi valuutastrateegide juht Robert Sinche. ??Kuid tegevus käis nii valuuta- kui võlakirjaturul.?

Hetkel kuum