Eksootiline sisustus vallutab Eesti kodusid

Liivi Tamm 28. juuli 2004, 00:00

Sisekujundaja Ivi-Els Schneideri sõnul on eksootilised kujundused moodi minemas. ?Ilmselt on see eestlastele uus ja põnev ala, mis nüüd avastatud,? arutleb Schneider. ?Varem ei olnud võimalusi, nüüd on tekkinud trend.?

Ka sisekujundaja Sirje Kadalipu sõnul on bambused ja lehmanahad praegu moes, ent eksootilist kodu eelistavad sageli ka kunstnikukalduvustega inimesed ? detaile tuuakse kaasa reisidelt.

Idamaiseid sisekujundusi iseloomustab õhulisus ja ruumikus. ?Tavaliselt on ka palju detaili,? ütleb Schneider. ?Iseloomulikud on ornamendid ja madal mööbel, mis muudab ruumi visuaalselt avaramaks. Tegelikult on eri maade sisekujundused päris erinevad ? Jaapan on pigem karge ja selge, Iraani poole minnes lisanduvad rohkelt detaile, kulda-karda. Meie kodudes kasutatakse olulisemaid detaile ja segatakse need kokku ? see on kompott erinevatest maadest. Tüüpilised on siidpaberist lambid, puulõiked, seintel rippuvad maskid, samuti ornamentidega tekstiilid ja vabad. Ja ega eksootikaihalejal sisustust raske leida ei olegi ? pakutakse erinevat mööblit, tapeetide valik kataloogides ulatub siidtapeetidest krokodillimotiivideni.?

Sirje Kadalipu sõnul sobib ka eksootiline detail, mis annab ruumile aktsendi. ?Ka suhteliselt klassikalisele interjöörile annab just üks lisand palju juurde,? räägib Kadalipp. ?Mulje tekib nii mõnigi kord aktsendist, kas siis maskist või toolist. Ei pea sugugi alati ainult terviklik interjööristiil olema. Nõnda saab kodu ka suhteliselt kergesti ümber kujundada.?

Praeguse eksootiliste sisekujunduste vaimustuse ühe põhjusena näeb Schneider ka stiili looduslähedust. ?Puhtust ja naturaalsust otsitakse praegu üle kogu maailma. Ja eksootilisena mõjuvates stiilides on palju käsitööd, puud, looduslikke materjale. Mõnikord muidugi kipume asjadega moodi jälgides ka üle pingutama, aga mõnel hing kohe kisub sinnakanti.?

Kauplus Universaal Universum Tallinna vanalinnas on maast laeni täidetud eksootilise sisustuse, muusikariistade ja detailidega.

?Toon kauba otse Indiast ja Indoneesiast,? räägib kaupluse juhataja Margus Kala. ?Käingi kaks-kolm korda aastas seal reisimas ja kaupa valimas. Ega selline matkamine igaühele ei sobi, aga võimaldab mul leida toredaid detaile ja ka kauba hinda madalamal hoida. Põnev on jälgida, kuidas needsamad mööblitükid kohapeal valmivad: paljasjalgne mees töötab liivahunnikus, puutükid lendavad peitli alt, töö käib seejuures täiesti uskumatu kiirusega. Meilt saabki tellida ka kindlate mõõtude ja värvilahendusega mööblit. Kui idee valmis ja joonis olemas, tuleb vaid pisut kannatust varuda ? ese valmistatakse Indias ja see jõuab siia.?

Margus Kala kinnitusel on kaugetel ja eksootilistel esemelt oma võlu: ?Meilt otsitakse nii kogu toa sisustust kui ka detaili ? näiteks valitakse kummut telerialuseks. Eriti populaarne on antiikvälimusega mööbel, kõikvõimalikud nikerdused, ?Kamasuutra? maalingutega mööbel magamistuppa. Maskide ja detaili ostjad valivad meeldiva sageli juhuemotsiooni ajel, mööbli ostjad on oma soovi läbi mõelnud.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing