PM: Põhjamaad tahavad muuta viinaaktsiisi

17. august 2004, 08:03

Naaberriikide odavamad alkoholihinnad sunnivad Soomet, Rootsit ja Norrat kaaluma alkoholiaktsiisi muutmist.

Tänavu oluliselt leebemaks muutunud alkoholi sisseveo piirangud on tekitamas suhteliselt kõrge maksutasemega Põhjamaadele probleeme, sest vähenenud on riigisisene alkoholi müük ja hüppeliselt on suurenenud alkoholi sissevedu odavamatest naaberriikidest, kirjutab Postimees.

Norras maksab 0,7-liitrine viinapudel ligi 479 Eesti krooni, Rootsis 390 Eesti krooni, Taanis ja Soomes ligi 252 Eesti krooni ja Eestis 80 krooni.

Kui norralased käivad alkoholijahil eeskätt Rootsis, siis rootslased omakorda Taanis, Soomes ja Eestis ning soomlased omakorda Eestis.

Eile teatas Aftonbladet Rootsi kavast langetada alkoholiaktsiisi 30-40 protsendi võrra, et vähendada viina importi Taanist ja Eestist. Soome MTV3 andmetel puudutab aktsiisilangus vaid kangemaid alkohoolseid jooke, veini- ja õlleaktsiis jääb samale tasemele.

Soome YLE andmetel plaanib siseminister Kari Rajamäki teha lähipäevil ettepaneku tõsta kange alkoholi aktsiisi, alandades samas lahjade alkohoolsete jookide makse. Aktsiisitõusu põhjendatakse vajadusega säästa noorte tervist, kes on hinnatundlikumad tarbijad. Ajakirjanduse andmetel hakkasid soomlased pärast käesoleva aasta märtsis toimunud 33protsendilist aktsiisilangust lahja alkoholi asemel rohkem jooma kanget alkoholi. Samas peetakse Soomes ebatõenäoliseks, et alkoholiaktsiisi osas mingeid muutusi juba järgmisel aastal suudetakse läbi viia.

Aktsiisilangetamist kaalub ka Norra, kus kõrged hinnad soosivad alkoholi importi ja isevalmistamist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing