Schibsted ja Bonnier vastamisi teleturul

Tõnis Arnover 08. oktoober 2004, 00:00

Rünnaku alustajaks on olnud Schibsted. Sündmused hakkasid hargnema jaanipäeva paiku, kui Bonnieri kontserni juhid said Affärsvärldeni andmeil äkitselt teada, et Schibstedil on tekkinud huvi saada Soome Alma Media osanikuks. Alma Media kontrollib muu hulgas kaht Põhjala suurimat telekanalit, Rootsi TV4 ja Soome MTV3. TV4st kuulub nii Bonnierile kui Alma Mediale kummalegi ca 20% ning MTV3 kuulub sajaprotsendiliselt Alma Mediale.

Börsifirma Alma Media aktsionäride ring on väga kirju, suur osa aktsiatest kuulub Bonnieri kõrval Soome finants- ja kindlustusfirmadele. Soome allikate põhjal tegutses Schibsted Alma Media vähemusaktsionäride veenmisel liiga kohmakalt, samal ajal läks Bonnier ise vasturünnakule. Selle finantsdirektor Jonas Nyren käis teisi Alma Media osanikke veenmas, et nad ei müüks oma aktsiaid.

Suve lõpu poole laskis Schibsted Norra maaklerifirmal ABG vaikselt osta endale aktsiapaki Rootsi TV4s. Kui asi avalikuks tuli, nimetas Schibsted seda üksnes "rahapaigutuseks". Bonnieri meelest oli aga tegemist provokatsiooniga.

Pärast seda jättis Schibsted tagasihoidlikkuse kõrvale ja Põhjala äripraktikas enneolematult agressiivselt käitudes saatis Bonnieri kontserni juhtidele otsese sõnumi: "Me soovime endale positsiooni teleturul. Me soovime endale Rootsi TV4. Meil on tõsi taga." Seda on kinnitanud teod. Septembris ostis Schibsted 2,9% TV4 aktsiatest ja eelmisel nädalal veel 1,5% Alma Media aktsiatest.

Bonnier võttis väljakutset tõsiselt. Soome seaduste kohaselt on nii, et kui kellegi osalus firmas kasvab üle 33,3%, siis on tal õigus teha pakkumine kõigile ülejäänud aktsiatele. Seni on Bonnieri osalus püsinud just sellel piiril, aga ilmselt kartusest, et Schibsted võib ülejäänud väikeaktsionärid lõpuks nõusse saada, tegi ta Helsingis levinud kuulduste kohaselt ise eelmisel nädalal ülejäänud aktsiate ostupakkumise. Selle suurus jääb vahemikku 6,1-6,3 miljardit Eesti krooni.

Televõitlus ei piirdu ainult Rootsi ja Soomega, vaid meedia andmeil ristuvad kahe konkurendi huvid ka Taani TV2s ja Norra TV2s. Schibsted, millele kuulub 33,33% Norra TV2s, on juba teatanud, et niipea, kui Taani TV2 peaks erastatama, on ta valmis tegema pakkumise.

Ja millega vastab Bonnier? Rootsi TV4 nõukogu liige ja Bonnier Entertainmenti tegevdirektor Torsten Larsson ei tee sellest saladust: "Meid huvitab ülepõhjamaaline lahendus ja seetõttu soovime teha võimaluse avanedes pakkumise Taani TV2-le ning ka Norra TV2-le, ehkki kahtlane on, kas selle omanikel on müügisoovi," ütles ta.

Lõpliku sõna selles suurte heitluses ütlevad muidugi põhiomanikud. Sel puhul mainitakse, et Schibstedi suurima omanikpere esindaja, kontserni nõukogu aseesimees Tinius Nagell-Erichsen (26,1% aktsiatest) on märksa riskialtim kui Bonnieri grupi nõukogu esimees Carl-Johan Bonnier, kes ei paista olevat valmis televisiooni nii palju panustama, kui Bonnieri kontserni tegevjuhid soovitavad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing