12. oktoober 2004 kell 12:29

India IT-firma näitas 49% kasumi kasvu

India suuruselt teise tarkvarateenuste eksportija Infosys Technologies kasum ületas kolmandas kvartalis investorite ootusi, kasvades 49%.

30. septembril lõppenud teises kvartalis ulatus India tarkvarafirma kasum 4,47 miljardi ruupiani (1,23 miljardi kroonini) ehk 16,34 ruupiani aktsia kohta, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg. Kvartalikäive kasvas peamiselt USAst raha teenival Infosysil aastataguselt 11,5 miljardilt 17,5 miljardi ruupiani (4,82 miljardi kroonini).

Infosys, kelle klientide hulka kuulub ka USA suuruselt kolmas elukindlustaja Aetna, tõstis ka kogu majandusaasta käibe- ja kasumiprognoosi. 31. märtsil 2005. lõppeval majandusaasta käibeprognoos tõusis 67,7 miljardilt ruupialt 71,3-71,6 miljardi ruupiani. Kasum peaks India raamatupidamisreeglite kohaselt aktsia kohta ulatuma 67 ruupiani.

Infosys koos oma India rivaalidega Tata Consultancy Services ja Wipro, kes avaldavad sel nädalal samuti oma kvartalitulemused, paisutavad oma turuosa osaliselt tänu sellele, et maksavad oma tarkvarakirjutajatele kuus korda vähem palka (12 000 dollarit aastas ehk 152 000 krooni) kui nende rivaalid USAs. Paljud suured IT-firmad on seetõttu oma tootmise toonud madalamate kuludega Indiasse ja ärritunud sellega nii USA presidendikandiaate Bushi ja Kerry`t, kes püüavad ameerika töötajate eest hea seista ja uusi töökohti luua.

Septembri lõpus palkas ligi 33000 töötajaga Infosys viimase kvartaliga juurde üle 5000 töötaja ehk peaaegu samapalju kui majandusaasta esimeses kvartalis. Kompanii personalijuhi Hema Ravichandar sõnul plaanitakse majandusaasta teisel poolel palgata veel juurde 4000-4500 töötajat.

?Inimeste hulk, mida nad palkavad, näitab, et nad teavad, mida järgmine aasta toob ? see näitab, et nad usuvad väga tugevalt IT-teenuste sisseostu kasvu,? ütles Aquarius Investment Advisors fondivalitseja Viswanathan Vasudevan.

Infosys aktsia tõusis täna Mumbai börsil 1,8% tasemeni 1714,9 ruupiat. Aktsiaga kaubeldakse ka USAs Nasdaqi börsil, kus väärtpaber on aastaga kallinenud 46%.

Hetkel kuum