Ülo Toomsalu • 18. oktoober 2004 kell 6:00

EPL: Euroraha kasutus edeneb aeglaselt

Eesti tänavusse riigieelarvesse kirjutatud 5,1 miljardist kroonist välisabist on üheksa kuuga leidnud rakenduse kaks miljardit krooni.

Rahandusminister Taavi Veskimägi ennustuse kohaselt on riigis suutlikkust võtta aasta lõpuks kohustusi 70 protsendi ELi abiraha osas ja teha väljamakseid 50 protsendi ulatuses. Mitu miljardit krooni kandub aga uude aastasse, jäädes ootama häid projekte. See lisandub 6,1 miljardile kroonile, mis on kavandatud 2005. aasta eelarvesse välisvahenditest, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Minu eesmärk pole võimalikult palju raha iga hinna eest ära kulutada, vaid teha seda otstarbekalt,? märkis Veskimägi. ?Raha kasutamine kasutamise pärast ei lähe mu põhimõtetega kokku. Raha tuleb kasutada tõhusalt ja säästlikult.?

Tema kinnitusel on tähtis tegutseda nii, et hiljem ei peaks Euroopa Komisjonile suuri summasid väärkasutuse pärast tagasi maksma.

Tervelt 1,8 miljardit Euroopast tulevat krooni peaks kosutama meie põllumajandust ja maaelu.

Põllumajandusministeeriumi hinnangul pole selle raha rakendamisega ?põhimõtteliselt? probleeme. ?SAPARDi programm on maaelanikke piisavalt koolitanud ja kogemusi andnud. Ilmekas oli näide, kus investeeringuteks kavandatud raha taotleti täis esimese nelja tunniga,? märkis Iiris Saluri ministeeriumi pressibüroost.

Hetkel kuum