Raivo Sormunen • 26. oktoober 2004 kell 22:00

Hansa tõusu taga kiire areng

Hansapanga aktsia viimaste päevade rekordisaju valguses on hakatud muret tundma aktsia kõrge hinna pärast. Võrreldes näiteks Eesti Telekomiga või Kesk- ja Ida-Euroopa pangandussektoriga võib öelda, et kui Hansapanga aktsia on ülehinnatud, siis on kogu turg ülehinnatud.

Nii Eesti Telekomi kui ka Hansapanga P/E (hinna/tulu) suhted on pea võrdsed. Esimesel viimase kaheteist kuu tulemuste põhjal 16,7 ja teisel 16,3. See tähendab, et ettevõtete turuväärtus võrdub 16?17 aasta kasumiga. Eesti firmade kohta kõrged numbrid, aga ega Hansapanka ei saa enam ammu vaid kohalikuks firmaks pidada ning see kompenseerib mõnevõrra ka kõrge näitaja.

Hansapank on määratlenud oma aastaraamatus ettevõtte keskpikad finantsprojektsioonid. Nende hulgas on vähemalt omakapitali tootlus 20% ja maksu-eelse kasumi kasv 10%. Kui esimesega suudaks ka Telekom tulevikus hakkama saada, siis teise näitaja saavutamine on kahtlane. Samuti on Hansapanga turuväärtus Eesti Telekomist kordasid suurem ja ettevõte välisinvestorite hulgas populaarsem.

Ka minevikus on Hansapanga kasv olnud Eesti Telekomist märksa kiirem.

Esimesena mainitud 2004. aasta tulud (intressitulu ja komisjoni- ja teenustasutulud) ja puhaskasum peaks tulema vastavalt 2,4 ja 3,1 korda suuremad kui viis aastat tagasi. Eesti Telekomi käive ja kasum on viie aastaga kasvanud aga vaid 50% võrra. Sellest hoolimata hinnatakse ettevõtete tulevikupotentsiaali võrdseks.

Võrreldes Hansapanka Kesk-ja Ida Euroopa pankade hinna/tulu või hinna/raamatupidamisväärtuse suhetega, võib tõdeda sama. Kui panga aktsia on üle hinnatud, siis on ka kogu regiooni pangandusturu aktsiad üle hinnatud.

Baltika aktsia tõusis eile väga tugeva käibe najal 26,60 kroonini ehk kõrgeima tasemeni pärast 19. juulit. Rõivatootja ja -müüja aktsiatega kaubeldi koguni 1,14 miljoni krooni eest. Viimati kaubeldi väärtpaberiga nii aktiivselt veebruari lõpus ja märtsi alguses, mil ettevõte ehmatas investoreid 32,6 miljoni kroonise neljanda kvartali kahjumiga. Toona vajus aktsia umbkaudu 30krooniselt hinnatasemelt nädalaks ka allapoole 19 krooni.

Hetkel kuum