• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hansa tõusu taga kiire areng

  Hansapanga aktsia viimaste päevade rekordisaju valguses on hakatud muret tundma aktsia kõrge hinna pärast. Võrreldes näiteks Eesti Telekomiga või Kesk- ja Ida-Euroopa pangandussektoriga võib öelda, et kui Hansapanga aktsia on ülehinnatud, siis on kogu turg ülehinnatud.
  Nii Eesti Telekomi kui ka Hansapanga P/E (hinna/tulu) suhted on pea võrdsed. Esimesel viimase kaheteist kuu tulemuste põhjal 16,7 ja teisel 16,3. See tähendab, et ettevõtete turuväärtus võrdub 16?17 aasta kasumiga. Eesti firmade kohta kõrged numbrid, aga ega Hansapanka ei saa enam ammu vaid kohalikuks firmaks pidada ning see kompenseerib mõnevõrra ka kõrge näitaja.
  Hansapank on määratlenud oma aastaraamatus ettevõtte keskpikad finantsprojektsioonid. Nende hulgas on vähemalt omakapitali tootlus 20% ja maksu-eelse kasumi kasv 10%. Kui esimesega suudaks ka Telekom tulevikus hakkama saada, siis teise näitaja saavutamine on kahtlane. Samuti on Hansapanga turuväärtus Eesti Telekomist kordasid suurem ja ettevõte välisinvestorite hulgas populaarsem.
  Ka minevikus on Hansapanga kasv olnud Eesti Telekomist märksa kiirem.
  Esimesena mainitud 2004. aasta tulud (intressitulu ja komisjoni- ja teenustasutulud) ja puhaskasum peaks tulema vastavalt 2,4 ja 3,1 korda suuremad kui viis aastat tagasi. Eesti Telekomi käive ja kasum on viie aastaga kasvanud aga vaid 50% võrra. Sellest hoolimata hinnatakse ettevõtete tulevikupotentsiaali võrdseks.
  Võrreldes Hansapanka Kesk-ja Ida Euroopa pankade hinna/tulu või hinna/raamatupidamisväärtuse suhetega, võib tõdeda sama. Kui panga aktsia on üle hinnatud, siis on ka kogu regiooni pangandusturu aktsiad üle hinnatud.
  Baltika aktsia tõusis eile väga tugeva käibe najal 26,60 kroonini ehk kõrgeima tasemeni pärast 19. juulit. Rõivatootja ja -müüja aktsiatega kaubeldi koguni 1,14 miljoni krooni eest. Viimati kaubeldi väärtpaberiga nii aktiivselt veebruari lõpus ja märtsi alguses, mil ettevõte ehmatas investoreid 32,6 miljoni kroonise neljanda kvartali kahjumiga. Toona vajus aktsia umbkaudu 30krooniselt hinnatasemelt nädalaks ka allapoole 19 krooni.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ettevaatust keskmise palgaga, see on fatamorgaana
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hiina telefonitootja avab elektriautode tehase
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
USA kaubanduspüha tabas ootamatu pööre
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Uus Saksa valgusfoori võimuliit rajatakse vastuolulistele plaanidele
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.