Maailma hinnatuim firmajuht taas Bill Gates

Tõnis Arnover 23. november 2004, 00:00

Sellise tulemuse andis Briti ärilehe Financial Times ja audiitorfirma PricewaterhouseCoopers (PwC) iga-aastane tuhande tegevdirektori küsitlus, mis seekord hõlmas 25 riiki.

PwC LLP nõukogu esimees Kieran Poynter kommenteeris küsitluse tulemusi järgmiselt: ?Meie edetabel näitab selgelt, et maailma kõige hinnatumateks firmadeks on need, mis on innovaatilised, mis julgevad riskida ega karda harjunud mõttemallidest loobuda. Samuti pole juhus, et hinnatuimateks juhtideks on julgelt tulevikku vaatavad teed rajavad ettevõtjad.?

Kõige hinnatumaks firmajuhiks peetakse juba kolmandat aastat järjest Microsofti juhti Bill Gatesi. Teisel kohal püsib varasem liider, General Electricu juhi kohalt lahkunud Jack Welch, kusjuures General Electricu praegune juht Jeffrey Immelt on alles seitsmes. Mullune teine, investeerimisguru Warren Buffett on tänavuses edetabelis langenud neljandaks, lastes endast mööda ka Nissani tegevjuhi Carlos Ghosni.

Põhjala firmajuhtidest on säravaima tõusu teinud Volvo peadirektor Leif Johansson, kes on mulluse 63. koha vahetanud 20. vastu. Suurt tunnustatust on pälvinud ka Ikea omanik ja kauaaegne juht Ingvar Kamprad, kes on 56. kohalt kerkinud 33-le. Temast veidi tagapool ehk 38. kohal asub Nokia juht Jorma Ollila.

Maailma parimate firmade absoluutne tipp on selgelt USA firmade käes. Kümne parima seas on neid tervelt üheksa, nende vahele on suutnud kiiluda ainult Jaapani Toyota. Edasi USA enam nii selgelt ei domineeri, vaid sekka tuleb järjest rohkem ka väiksemate riikide firmasid. Nii on väga kiire tõusu teinud mobiiltelefonitootja Sony Ericsson, mis mullu ei mahtunud edetabelisse ja nüüd on kerkinud 21. kohale, edestades nii 26. kohal olevat Soome Nokiat kui ka emafirmat Ericsson.

Sektoriti on hinnatuimate firmade seas kõige rohkem IT-, masina- ja eriti autotööstuse ning tarbekaubatootmise firmasid. Tarbekaubafirmade juhtkolmiku moodustavad Rootsi-Jaapani Sony Ericsson, USA 3M ja Nike. Autotööstuses on esirinnas Jaapani tootjad: Toyota, Nissani ja Honda vahele mahub üksnes Saksa BMW. Ehitus- ja kinnisvarafirmade liider on Rootsi Skanska.

Eesti lähipiirkonna riikidest hõlmas küsitlus Venemaad, Rootsit ja Taanit. Venemaa hinnatuimaks ettevõtteks osutus Jukos, mis teatavasti võimude maksunõuete tagajärjel on nüüd pankrotiohus. Järgnesid samuti nafta- ja gaasifirmad Gazprom ja Lukoil. Rootsi edukaimateks peetakse mööblikontserni Ikea ning Ericssoni ja Volvot. Taanis omakorda on parimad ettevõtted veonduskontsern A. P. Möller ? Maersk Group, ravimifirma Novo Nordisk ja Danske Bank.

Kõige tõhusama juhtimisega firmadeks peetakse General Electricut, IBMi ja Toyotat. Suurimat väärtust oma aktsionäridele loovad küsitluse järgi Microsoft, General Electric ja Berkshire Hathaway. Kõige innovatiivsemad ettevõtted on Microsoft, Sony Ericsson ja Toyota.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing