Valitsus kiitis heaks äriseadustiku muudatused

25. november 2004, 10:27

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks äriseadustiku muutmise seaduse eelnõu, millega lihtsustatakse äriühingute tegevusega seonduvaid reegleid.

Valitsuse pressibüroo teatel lihtsustatakse reegleid eelkõige üleliigsete formaalsusnõuete kaotamise kaudu. Seadustiku ülesehitus eelnõuga ei muutu.

Seaduse vastuvõtmisega kaotatakse seadustiku rakendamise praktikas tekkinud vastuolud, suurendatakse äriühingute võlausaldajate ja väikeaktsionäride ja väikeosanike kaitset ning täpsustatakse äriühingute juht- ja kontrolliorganite liikmete vastutust. Samuti lihtsustatakse äriühingute tegevust, kaotades üleliigseid formaalsusnõudeid ja võimaldades paindlikumaid juhtimisstruktuure.

Seaduseelnõus jaotuvad muudatused kaheks:

1. Põhjendamatute ja formaalsete piirangute vähendamine, mis peab kergendama äriühingute asutamist ja igapäevast toimimist. Lihtsustatakse osaühingu ja aktsiaseltsi juhtorganite ? üldkoosoleku ja juhatuse ? toimimispõhimõtteid, liberaliseerides üldkoosolekust ja nõukogu koosolekust osavõtu reegleid. Aktsiaseltsi asutamise regulatsioon muutub vähem formaalsemaks ning lihtsustatakse äriühingute ühinemise, jagunemise ja ümberkujundamisega seonduvaid reegleid, mis peaks neid protsesse kiirendama. Kaotatakse liigseid formaalsusnõuded, näiteks juhatuse liikme allkirjanäidise esitamise kohustus, samuti muudetakse lihtsamaks suhtlemine äriregistriga.

2. Täpsustatakse mitmetimõistetavust tekitanud regulatsiooni ? täpsustatakse äriühingute juhtorganite ja nende liikmete pädevust ja vastutust, äriühingu organi otsuste tühisuse ja kehtetuks tunnistamisega seonduvat ning reguleeritakse täpsemalt osa- ja aktsiakapitali suurendamise ja vähendamisega seonduvat.

Seadus jõustub eelnõu kohaselt 1. jaanuaril 2006. a.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing