Ülo Toomsalu • 8. detsember 2004 kell 7:22

PM: Konkurents langetab toidukaupade hinda

Eesti eksperdid ennustavad toidukaupade hinna odavnemist, hinnalanguse põhjustab kaupmeeste ja toidutööstuste tihe konkurents.

Suurema hinnalanguse laine on Eestis kaasa toonud Leedu VP Marketi tulek. Varem on hinnalangust õhutanud kodumaise ketina alustanud Säästumarket. Kaupmehed ennustavad, et tuleval aastal on oota uut hinnalanguse lainet, kirjutab Postimees.

Konjunktuuriinstituudi juhi Marje Josingu sõnul leiab positiivseid näiteid suurenenud konkurentsi heast mõjust hindadele juba praegu.

«Sügisel teatasid piimatööstused üksmeelselt joogipiima hinna tõusmisest, kuid napi nädalaga olid hinnad poodides ikkagi endisel tasemel tagasi,» rääkis ta.

Josingu sõnul on siiani Tallinnas ja Põhja-Eestis hinnatõusul olulist rolli mänginud meie põhjanaabrid, sest Eesti on soomlaste seas tuntud just odavama ostukohana. «Kaupmehed reageerivad sellel vastavalt ning teiste tekitatud hinnatõus kandub paratamatult üle ka mujale,» lausus ta.

Konkurentsiameti peadirektori asetäitja Aini Proosi sõnul on võistlus kaupmeeste ja tööstuste vahel olnud nii tihe, et viimase kümnendi jooksul on amet uurinud vaid mõnda üksikut vihjet kartellikokkuleppe kohta.

«See käib eelkõige tööstuste kohta, kuid kui me kaupmeeste majandustulemusi vaatame, siis ega sealtki paista liigsuuri juurdehindlusi,» lausus ta.

Samal aja kahtlustavad Põhjamaade konkurentsiametid tihti just seda, et toidukaupade hinnad kerkivad kõrgustesse ühes sektoris tegutsejate vaiksel kokkuleppel. Norras, Rootsis ja Soomes maksab toit Euroopa Liidu keskmisest üksjagu rohkem.

Hetkel kuum