• OMX Baltic0,03%299,05
  • OMX Riga0,00%891,94
  • OMX Tallinn0,08%2 057,92
  • OMX Vilnius0,07%1 203,3
  • S&P 500−0,07%6 225,52
  • DOW 30−0,37%44 240,76
  • Nasdaq 0,03%20 418,46
  • FTSE 1000,54%8 854,18
  • Nikkei 2250,22%39 776,76
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%91,95
  • OMX Baltic0,03%299,05
  • OMX Riga0,00%891,94
  • OMX Tallinn0,08%2 057,92
  • OMX Vilnius0,07%1 203,3
  • S&P 500−0,07%6 225,52
  • DOW 30−0,37%44 240,76
  • Nasdaq 0,03%20 418,46
  • FTSE 1000,54%8 854,18
  • Nikkei 2250,22%39 776,76
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%91,95
  • 10.06.05, 01:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Grillimine on praadimisest tervislikum

Grillimine on palju tervislikum toiduvalmistamise viis kui praadimine, kuna selle käigus ei lisata toidule rasva. Peale toiduvalmistamise viisi on aga oluline ka see, mida grillitakse.
Tavapärased rasvased ja vürtsised grillvorstikesed või -ribid on kerged valmistada, kuid on kahjulikud südamele, tõstavad kehakaalu ning tekitavad kõrvetisi.
Kuigi rasvased vorstid sisaldavad maitsemolekule, mis paljudele meeldivad, võiks selle asemel grilli peale panna liha, kala või hoopis puu- ja köögivilju.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Tihti arvatakse, et inimesed, kes püüavad toituda tervislikult, peaksid lihast üldse loobuma ja porgandit ning kapsast närima.
Tegelikult on see lihtsalt levinud müüt, mis ei vasta tõele. Paksuks teeb hoopis rasv, mis tõstab vere kolesteroolisisaldust. Seega tuleks looma- ja sealihalt eemaldada nähtav rasv ning kanalt nahk ja grillida maitsestatud või marineeritud puhast liha.
Mõnes marinaadis leiduv äädikas võib osal inimestel kõrvetisi tekitada, seetõttu tuleks ka külla minnes enne sööma asumist teha selgeks, millise marinaadiga on tegemist.
Samas tuleb tunnistada, et mitte kõik rasvad ei ole tervisele kahjulikud ja paksuks tegevad. Näiteks kalas on kasulikud rasvhapped, mida süüakse suisa vitamiinidena.
Seega on eestlasele kergesti kättesaadav lõhe just suurepärane alternatiiv lihale. See maitseb hea ning sisaldab südamele kasulikke omega-3 rasvhappeid.
Näiteks üks lihtne viis kala valmistamiseks. Pane terve lõhefilee fooliumile. Lõika pool sidrunit viiludeks ning aseta kalale, ülejäänud sidrun pigista fileele.
Maitsesta, paki fooliumi ning jäta ööks külmkappi. Olenevalt filee paksusest grilli kala umbes 10 minutit. Serveeri koos maitsestamata jogurtiga.
Grillida saab ka praktiliselt kõiki köögi- ja paljusid puuvilju. Alustuseks võib grillil proovida tomateid, seeni, sibulat, paprikat, ananassi ja õunaviile.
Pane lihtsalt oma valitud kombinatsioon puu- või köögivilju vardasse ning pritsi üle vähese õli või väherasvase marinaadiga.
Autor: Janika Nurmelaid

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 8 p 1 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele