Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Greenspan: kütuse hinna tõus on majanduskasvule piduriks

  USA Keskpanga juht Alan Greenspan ütles, et kütuse hinna tõus on kahtlemata globaalse majanduskasvu piduriks, vahendab Bloomberg.

  Orkaanidele Katrina ja Rita järgnenud rekordkõrged nafta, bensiini ja maagaasihinnad olid õnnetused, mis pidid juhtuma, kuna globaalne tootmisvõimsus on väiksem kui nõudlus, ütles täna Alan Greenspan Tokios Jaapani äriliidrite ees esinedes.
  Keskpankur püüab ohjeldada inflatsiooni ilma majanduskasvu ohtu panemata. Pärast 20. septembril toimunud baasintressi tõstmist 3,75 protsendile on mitmed USA keskpanga poliitika üle otsustajad vihjanud, et nad on rohkem mures inflatsiooni kui USA majanduskasvu aeglustumise üle.
  ?Kuigi globaalne majanduskasv on suvekuudel olnud piisavalt tugev, on hiljutine kütusehindade tõus kahtlemata edaspidi koormaks,? ütles Greenspan.
  Greenspan ei vihjanud, mida kavatseb USA keskpank teha 1. novembri rahapoliitika nõukogu istungil.
  ?Greenspan on alles arusaamas, et naftat importivatele maadele on kütusehindade tõus valus, kuid see ei tähenda ilmtingimata, et rahapoliitika peaks vähendama valu,? ütles Wrightson ICAPi peaökonomist Lou Crandall. ?Kõrgem kütusehind paneb tarbijad raskemate valikute ette.?
  ?Tormidele järgnenud kütusehindade tõus kujutab endas maksu, mis vähendab naftatarbijate ostujõudu,? ütles Greenspan.
  USA keskpanga juht nimetas maailma rafineerimistööstuse seisukorda murettekitavaks, kuna selle tootmisvõimsus on kasvanud viimasel aastakümmnel aeglasemalt kui nafta tootmisvõimsus.
  ?Suure osa nafta tarbimise suhte languses reaalsesse majandustoodangusse USAs on põhjustanud majanduse kogutoodangu struktuuri muutus, mis on koosneb suures osas teenuste, kõrgtehnoloogiliste kaupade ja teiste vähese naftamahukusega tööstusharude toodangust,? ütles Greenpan. ?Praegune märkimisväärne kütusehindade tõus mõjutab tõenäoliselt majanduskasvu ja inflatsiooni oluliselt vähem, kui 1970ndatel.?
  USAs on sel aastal tarbijahinnad kasvanud aasta baasile viiduna 5,1 protsendi tempos võrreldes eelmise aasta 3,3 protsendise tõusuga. Greenspani lemmik inflatisooniindikaator, mis ei arvesta kütuse ega toiduhindade muutusi, on sel aastal tõusnud kaks protsenti võrrelduna möödunud aasta üheksa kuu 2,3 protsendise tõusuga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüüs: sügis tööstuses võib kujuneda suheliselt ebameeldivaks
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Jaapani Softbank kukkus rekordilise kahjumiga käpuli
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Leedu vedajad hädas riiulifirmadest tööjõuvahendajatega
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.