18. oktoober 2005 kell 9:35

Greenspan: kütuse hinna tõus on majanduskasvule piduriks

USA Keskpanga juht Alan Greenspan ütles, et kütuse hinna tõus on kahtlemata globaalse majanduskasvu piduriks, vahendab Bloomberg.

Orkaanidele Katrina ja Rita järgnenud rekordkõrged nafta, bensiini ja maagaasihinnad olid õnnetused, mis pidid juhtuma, kuna globaalne tootmisvõimsus on väiksem kui nõudlus, ütles täna Alan Greenspan Tokios Jaapani äriliidrite ees esinedes.

Keskpankur püüab ohjeldada inflatsiooni ilma majanduskasvu ohtu panemata. Pärast 20. septembril toimunud baasintressi tõstmist 3,75 protsendile on mitmed USA keskpanga poliitika üle otsustajad vihjanud, et nad on rohkem mures inflatsiooni kui USA majanduskasvu aeglustumise üle.

?Kuigi globaalne majanduskasv on suvekuudel olnud piisavalt tugev, on hiljutine kütusehindade tõus kahtlemata edaspidi koormaks,? ütles Greenspan.

Greenspan ei vihjanud, mida kavatseb USA keskpank teha 1. novembri rahapoliitika nõukogu istungil.

?Greenspan on alles arusaamas, et naftat importivatele maadele on kütusehindade tõus valus, kuid see ei tähenda ilmtingimata, et rahapoliitika peaks vähendama valu,? ütles Wrightson ICAPi peaökonomist Lou Crandall. ?Kõrgem kütusehind paneb tarbijad raskemate valikute ette.?

?Tormidele järgnenud kütusehindade tõus kujutab endas maksu, mis vähendab naftatarbijate ostujõudu,? ütles Greenspan.

USA keskpanga juht nimetas maailma rafineerimistööstuse seisukorda murettekitavaks, kuna selle tootmisvõimsus on kasvanud viimasel aastakümmnel aeglasemalt kui nafta tootmisvõimsus.

?Suure osa nafta tarbimise suhte languses reaalsesse majandustoodangusse USAs on põhjustanud majanduse kogutoodangu struktuuri muutus, mis on koosneb suures osas teenuste, kõrgtehnoloogiliste kaupade ja teiste vähese naftamahukusega tööstusharude toodangust,? ütles Greenpan. ?Praegune märkimisväärne kütusehindade tõus mõjutab tõenäoliselt majanduskasvu ja inflatsiooni oluliselt vähem, kui 1970ndatel.?

USAs on sel aastal tarbijahinnad kasvanud aasta baasile viiduna 5,1 protsendi tempos võrreldes eelmise aasta 3,3 protsendise tõusuga. Greenspani lemmik inflatisooniindikaator, mis ei arvesta kütuse ega toiduhindade muutusi, on sel aastal tõusnud kaks protsenti võrrelduna möödunud aasta üheksa kuu 2,3 protsendise tõusuga.

Hetkel kuum