ÄP fototoimetus • 29. november 2005 kell 22:00

Suurfirmad avastavad Ida-Euroopat

Iga viies Euroopa suurfirma viiks oma tegevuse vanast Euroopast välja.

Briti kinnisvaragrupi Cushman and Wakefieldi uurimuse kohaselt kaalub 17 protsenti Lääne-Euroopa firmadest oma tootmise ja teeninduskeskuste ümberpaigutamist Lääne-Euroopast kas Ida-Euroopasse või üldse väljapoole Euroopa Liitu.

Ka Soomet on tabanud niinimetatud Hiina-India efekt. Töökohad kaovad, kui firmad orienteeruvad järjest rohkem odavatele välismaistele hangetele.

Cushman and Wakefieldi uurimuses osales 501 Lääne-Euroopa firmat. Vastanutest 61 protsenti kinnitas, et on mõelnud oma tootmistegevuse viimisest välismaale. 15 protsenti leidis, et sooviks avada välismaal oma telefonipõhise klienditeeninduskeskuse.

Soosituimate piirkondadena, kuhu soovitakse ümber kolida, nimetati Ida- ja Kesk-Euroopat. Seejärel Hiinat, teisi Lääne-Euroopa riike, Indiat, Ladina-Ameerikat ja Lõuna-Aafrikat.

Soomes on sarnast nähtust juba paar aastat kirjeldatud kui Hiina-India fenomeni. Selle all mõeldakse, et Soomest ja teistest rikastest Euroopa riikidest kaovad head koolitust vajavad töökohad vaesematesse ja madalama palgatasemega riikidesse. Mitte ainult Hiinasse ja Indiasse, vaid ka näiteks Eestisse.

Autor: ÄP

Hetkel kuum