Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Börsikommentaar: Tallinki emissiooni korraldajad läksid liiga ahneks

  Ehkki formaalselt pandi Tallinki märkimishinnaga vaata et kümnesse, tundub mulle, et emissiooni korraldajad läksid ahneks ning emissiooni hind oli liiga kõrge.

  Tavaliselt on mingi aktsia esmaemissiooni korraldajate eesmärgiks panna aktsia hind nii kõrge kui võimalik, selleks et aktsiate müüjad saaksid aktsiate eest maksimaalselt suurt hinda, aga ka piisavalt madal, et selle hind ka kohe langema ei hakkaks. Nende formaalsete tunnuste põhjal võiks Tallinki aktsia emissiooni hinda (82,5 krooni aktsia kohta pidada üsna täpseks. Esimesel kauplemispäeval kerkis Tallinki aktsia hind 0,7 protsenti.
  Kuna aga Tallinki aktsiate märkimisel osales enneolematult suur hulk eestlasi (16 000 märkijat ehk üle protsendi elanikkonnast), tundus minu jaoks loomulikuna, et taolise rahvaaktsia börsidebüüt tuleb väga edukas. Vähemalt nii palju kui mul teiste riikide rahvaaktsiate hinnaliikumist on võimalus olla jälgida, on tavaliselt nii juhtunud. Aga Tallinki esimene börsipäev valmistas pettumuse nii väikeaktsionäridele kuid ilmselt ka suuromanikele. Telepildis ei näinud ma tavapäraseid rõõmsalt juubeldavaid Tallinki juhte ja suuromanikke vaid pigem tõsiseid, et mitte öelda morne nägusid.
  Siit oskan mina järeldada, et emissiooni hind oli kas liiga kõrge või jaotati aktsiaid valesti või mõlemat. Aktsiate märkimisel oli näha ju rahva enneolematu huvi ning seni poetatud infokillukestest järeldub, et institutsionaalsetele investorite huvi oli oodatust väiksem. Seega oleks pidanud märkimishinna tooma allapoole, et välisfondide müügihuvi poleks olnud nii suur ning kodumaised väikeinvestorid, kellest väga paljudel on see esimene investeerimiskogemus, tunneksid ennast veidi kindlamini. See kartus, et kõik väikeaktsionärid hinna tõustes kohe müüma oleks tormanud, pole ilmselt põhjendanud. Kiiresti võivad müüa neist küll sajad või isegi mõned tuhanded aga mitte 16 000 aktsionäri.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Henn Sarv: mõttetu hinnaga elektrit ei pea ostma
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
USA jaemüük püsis juulis juunikuu tasemel
USA jaemüügistatistika juuli kohta näitas, et müügikäibe kasvu ei tulnud, kuna bensiini hinna allatulek vähendas autokütuste müügikäivet.
USA jaemüügistatistika juuli kohta näitas, et müügikäibe kasvu ei tulnud, kuna bensiini hinna allatulek vähendas autokütuste müügikäivet.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Väikepruulijad pettusid valitsuses: see on näkku sülitamine
Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Elektrilevi saab 8 miljonit elektri mikrotootjate võrku ühendamiseks
Elektrilevi saab 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks, selleks sõlmisid lepingu majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.
Elektrilevi saab 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks, selleks sõlmisid lepingu majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.