Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kui itimeest pole kuskilt võtta

  Olen viimastel aastatel jälginud erinevate IT-firmade arengut. Ja mitte ainult IT-firmade oma, ka muud ettevõtted ning asutused, mis vähegi ITd kasutavad, arenevad mõneti nagu IT-firmad. Vajalike oskustega inimeste puudumine on kujunenud kõige kriitilisemaks ettevõtmist ja arengut takistavaks teguriks.
  Suured ja jõulisemad tõmbavad turu tööjõust tühjaks, väiksemad loobuvad perspektiivikatest projektidest ja pisikesed ei saa ette võtta vajalikke muudatusprojekte, kuna ei ole kedagi, kes oskaks.
  Eestis on hästi palju ülikoole, mõned avalikud, mõned era, mille õppekavadesse on ühel või teisel moel IT sisse peidetud. Ja mitte ainult ülikoole, vaid ka kutsekoole ja arvutiõpetusi jagavaid üldhariduskoole. Ometi ei jätku meil oskustega inimesi. Kus on siis probleem või kus oleks lahendus?
  Keskmine tudengipõlv kestab 3?5 aastat. Mõtleme nüüd korraks, milline oli IT-maailm viis aastat tagasi. Kui palju uuendusi, muudatusi, uut tehnoloogiat toob ITsse seesama viis aastat. Akadeemiline maailm on äärmiselt vajalik, aga paraku tsutike liiga konservatiivne IT arenguga kaasas käimiseks.
  Või mis me räägime akadeemilisest maailmast ja koolist. Noored, kes on rakendatud IT alale tööle, on parasjagu koormatud oma igapäevatööga, nii et aega ümbritseva arenguga kaasas käia on väga raske leida.
  Kuid turg nõuab oma. Jalutades üles IT Kolled?i, Tartu Ülikooli või mõne teise kõrgkooli trepist, jääb silma suur hulk tööpakkumiskuulutusi. Ega see õppimine odav ole ja õppimise kõrvalt on vaja elada ka, nii leiabki tudeng end varsti töölaua tagant. Ajabilansist kaob vaba aeg, siis uneaeg, siis õppimiseaeg ja väga sageli tuuakse tööle ohvriks kool, sest elada on ju vaja. Ja nii on varsti turul järgmine tühjaks pigistatud ja vajaliku koolituseta spetsialist ja meil ei jätku ikkagi vajalike oskustega inimesi.
  Mul on õnnestunud viimane aasta-kaks teha tihedat koostööd noorte inimestega, kelle esmane tegutsemismotiiv on enesearendamine ja üllataval kombel neid ei olegi nii vähe. Üks väike ja tegus, kiirelt kasvav IT-arendusfirma ja sellega tihedalt kokkupuutuv täienduskoolitusfirma suudavad kahepeale kokku luua ja arendada väga võimeka meeskonna. Aga mis kasu on sellest n-ö neil inimestel seal? Oskustega inimesi vajavad ju kõik. Kas õpetada noored välja, arendada meeskond ja siis oodata, et selle värbavad omale tööjõu suured õgijad.
  Oleme ühiselt avastanud nii enda kui ka oma klientide jaoks võimaluse oskustega inimesi välja rentida. Sõna, mis inimeste kohta võib-olla ei kõla kõige paremini, kuid antud kontekstis end igati õigustab. Meil on võimalused leida, valida, koolitada inimesi, võtta enda peale sisuliselt personalihaldus, -arendus ja -valmidus ning ettevõtted, kellel on vaja mingite kindlate kompetentsidega inimesi ? kas pikaajaliselt või ka mõnekuulistesse projektidesse ?, saavad neid siis kasutada.
  Spetsialistide rentimisest on rääkinud ka teised IT-firmad, eriti siis, kui vahepeal, näiteks mingi mõõna perioodil, peavad oskustega inimesed jõude olema. Samas on see nende jaoks olnud kõrvaltegevus. Võimalik aga, et just sellisele personaliarendusele keskendumine aitab, kui mitte likvideerida, siis kindlasti vähendada IT-spetsialistide põuda.
  IT-meeskonna arendus, koolitus ja jagamine teistele ? see pakub laia valiku noortele endile, kes saavad osaleda erinäolistes projektides, pidevalt õppida ja areneda. See pakub potentsiaali väikestele ja keskmistele IT-oskuste vajajatele, neile, kellel ei ole võimalust või vajadust ühte
  või teist kompetentsi pikemaajaliselt endale hankida.
  Samas pakub see abi ka suurtele, kuna arendades just turule suunatud vajadusi, annab võimaluse keskenduda koolitusele, valikule ja ettevalmistusele. Sellele, millele vaid n-ö toodangut andvad organisatsioonid pühenduda ei saa.
  Autor: Henn Sarv
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Nõustajad: tehinguturg kukkus, aga vaba raha otsib sihte – ka Eestis
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Jaemüüjad hoidsid USA aktsiaturge vee peal
Standard & Poor’s 500 ja Nasdaqi indeksid lõpetasid teisipäeva langusega, Dow Jonesi indeks näitas aga tõusu. Aktsiaid hoidsid suuresti vee peal jaemüüjad ja tarbekaupade tootjad, kellele pakkusid tuge häid tulemusi näidanud Walmart ja Home Depot, vahendab Reuters.
Standard & Poor’s 500 ja Nasdaqi indeksid lõpetasid teisipäeva langusega, Dow Jonesi indeks näitas aga tõusu. Aktsiaid hoidsid suuresti vee peal jaemüüjad ja tarbekaupade tootjad, kellele pakkusid tuge häid tulemusi näidanud Walmart ja Home Depot, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
TOP: Pereettevõtete ladviku moodustavad kaubandusärid
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Šiauliai pank peatas rublamaksed, Venemaa marus
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.