Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Järgmisel aastal oodatakse börsilt viiendikulist kasvu

  ?Usun, et uuel aastal jätkavad Balti riikide börsid ja eriti Tallinna börs tõusu ning investorite meelsus jääb positiivseks,? lausus Läti Parex Panga analüütik Arnis Celmins. Lätlane, kes on Äripäeva küsitletutest kõige optimistlikum , ootab börsiindeksi kasvuks 30?35 protsenti.
  LHV maakleri Alo Vallikivi sõnul jätkub senine positiivne areng ? ettevõtteid lisandub börsile juurde (paar ettevõtet ka lahkub börsilt), majanduse kiire areng ning soodsad intressimäärad loovad inimestele võimaluse säästude investeerimiseks. Ka välisinvestorite huvi siinse turu vastu peaks tema hinnangul jääma suureks.
  ?Kuna aktsiad pole kallid, siis langust ei ootaks,? lausus investeerimispanga Suprema turgude osakonna juhataja Sten Sumberg. ?Usun, et aasta lõpetame plusspoolel.? Samas lisas ta, et ootab arengu mõningat pidurdumist, sest pärast positiivset aastat ei julge nii tugevat progressi järgmisel aastal oodata.
  SEB Ühispanga Fondide juhatuse liige Sven Kunsing hoiatas siiski, et kiiret arengut võib takistada huvitavate ettevõtete vähesus ja nadist likviidsusest ning jätkuvalt sissevoolavast välisrahast tingitud suhteliselt kõrged aktsiate hinnad.
  Järgmisel aastal ootavad analüütikud börsile 2?4 uut ettevõtet. ?Kinnisvara, ehitus, transport ja kaubandus,? nimetas Alo Vallikivi sektoreid, kust uusi firmasid börsile võib tulla.
  ?Uuel aastal koondub tähelepanu kindlasti börsile tulijatele,? ütles Hansabank Marketsi aktsiaturgude osakonna juhataja Lauri Lind, kes näeb aasta jooksul börsile lisanduvat kahte kuni kolme uut firmat. ?Uustulnukad on tõenäoliselt nendest sektoritest, kus kasv on väga kiire ning ettevõtetel on vaja juurde omakapitali ? ennekõike siis ehitus ja kinnisvaraarendus,? ütles Lind.
  East Capitali fondijuhi Aiva­ras Abromaviciuse sõnul on tõenäolisteks börsikandidaatideks Teede REV-2 ja Eesti Raudtee. Sven Kunsing Ühispangast pakub ka Teede REV-2, samuti Arco Vara.
  Kunsingu sõnul on Teede REV-2 pikka aega mõtteid mõlgutanud, aga peamine on mitte liiga kauaks mõttesse jääda.
  ?Nagu Tallinki tulek näitas, suudavad emitendid leida turult raha väga soodsatel tingimustel ja samas investoritele osaks langev tootlus ei ole enam muljetavaldav, nagu see oli ehk aasta tagasi. See võib tähendada, et veel aasta-poolteist viivitamist tulekuga ja investorid pööravad oma pilgud otsustavalt suurematele, dünaamilisematele ja huvitavamat investeerimisobjektide valikut sisaldavatele turgudele,? kommenteeris Kunsing.
  ?Ega Eestisse pole enam palju firmasid alles jäänud, mis börsile sobiksid,? nentis Arnis Celmins Parex Pangast.
  Pärast Hansapanga lahkumist börsilt sel kevadel on kõige suurema turuväärtusega firma Tallinna börsil Eesti Telekom, kellele peaaegu kõik vastanutest uut ülevõtmispakkumist ootavad.
  ?TeliaSonera võib teha uue pakkumise Telekomi ülevõtmiseks, samuti ei saa kõrvale jätta Normat kui võimalikku ülevõtmiskandidaati,? ütles Sten Sumberg.
  Ka Alo Vallikivi ootab mõlemale firmale suuromanike poolt ülevõtupakkumist. ?Lisaks on ülevõtmispakkumise ootuses Tallinna Farmaatsiatehas, Viisnurk ja Rakvere Lihakombinaat,? loetles ta.
  Enim kasvu ootab Vallikivi Baltikale, ettevaatlikuks jääb ta Tallinki suhtes. Arnis Celmins ootab suurimat tõusu Kalevilt. ?Juhul, kui firma kõik õigesti teeb,? täpsustas ta.
  Sven Kunsingu hinnangul jäävad suurimateks tõusjateks väiksemad börsifirmad. ?Vaevalt et Eesti Telekom või Tallink või Merko,? kahtles Kunsing. ?Üldiselt tuleb pead pööritama panevalt odavaid ettevõtteid praegu Eesti turult pehmelt öeldes tikutulega taga otsida.?
  Autor: Lauri Matsulevit?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
"Tunnen, et on vaja telefon kätte võtta... ja kukun jälle töösse!"
Miks juhtub nii, et inimesed on pidevalt ühenduses tööga, millised on tagajärjed ja kuidas ennast tööst lahti haakida, kirjutavad organisatsiooniuurijad Anne Reino, Alo Treial ja Maria Murumets Äripäeva essees.
Miks juhtub nii, et inimesed on pidevalt ühenduses tööga, millised on tagajärjed ja kuidas ennast tööst lahti haakida, kirjutavad organisatsiooniuurijad Anne Reino, Alo Treial ja Maria Murumets Äripäeva essees.
Ferrari kutsub tagasi 23 000 sõidukit
Itaalia autotootja Ferrari kutsub tagasi 23 555 sõidukit, sest kahtlustab paljudel mudelitel viga pidurites, vahendab ajakiri Car and Driver.
Itaalia autotootja Ferrari kutsub tagasi 23 555 sõidukit, sest kahtlustab paljudel mudelitel viga pidurites, vahendab ajakiri Car and Driver.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Nädala lood: suures skeemis paljastati Eesti firma, elekter kallineb hoogsalt edasi
Selle nädala olulisematest sündmustest tasub esile tuua üks rahvusvaheline skeem, mille paljastamisel tuli esile ka Eesti firma. Lisaks ei saanud mööda energeetikast, sest tuleval talvel ähvardab elektri hind tõusta selgelt kõrgemale, kui oli suvine hinnatipp.
Selle nädala olulisematest sündmustest tasub esile tuua üks rahvusvaheline skeem, mille paljastamisel tuli esile ka Eesti firma. Lisaks ei saanud mööda energeetikast, sest tuleval talvel ähvardab elektri hind tõusta selgelt kõrgemale, kui oli suvine hinnatipp.
Paar miljonit kilo maasikaid mädaneb Soomes põllule
Ukraina sõja põhjustatud tööjõuprobleem on peapõhjus, miks hulk maasikaid Soomes põllule on jäänud, kohati on ka vihmad maasikakorjamist takistanud, kirjutab Yle uudisteportaal.
Ukraina sõja põhjustatud tööjõuprobleem on peapõhjus, miks hulk maasikaid Soomes põllule on jäänud, kohati on ka vihmad maasikakorjamist takistanud, kirjutab Yle uudisteportaal.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.