Hiigeltehing Tallinki aktsialt

Peeter Teder 22. veebruar 2006, 00:00

Kauplemist Tallinna börsil ilmestas eile hiigeltehing Tallinki aktsiaga, mis tõi natuke elevust majandustulemusi ootavale aktsiaturule.

Tallinki aktsiaga tehti ametliku kauplemisaja lõpul hiigeltehing 1 miljoni aktsiaga. Kuigi enamiku aja päevast kauples aktsia 71,97 krooni (4,60 euro) tasemel, oli hiigeltehingus ühe aktsia hind 72,76 krooni (4,65 eurot). Tallinki aktsia kogukäibe viis suurtehing 87,9 miljoni kroonini, mis on suuruselt kolmas päevakäive firma börsiloleku ajal. Väärtpaber sulgus 71,97 krooni tasemel, langedes päevaga 0,7 protsenti.

Teatavas mõttes oli hiigeltehing nagu välk selgest taevast. Kindlasti spekuleeritakse sellel teemal, et kas tegemist oli pigem ostu- kui et müügitehinguga. Et tegemist oli pigem ostjapoolse huviga, sellele viitab aktsia hind. Oli see ju kõrgem päeva sees valdavaks kujunenud hinnast. Igatahes näitab see, et Tallinki aktsias on ostjad ja müüjad enam-vähem tasakaalus ja vähendab aktsia vaikset allapoole tiksumist. Sai nüüd ju keegi ikkagi lahti miljonist aktsiast. Kui sellist hulka aktsiaid oleks väikeste pakkidena turule tilgutatud, oleks see võinud aktsia hinda veel kaua rõhuda. Kahju, et Suprema polnud nõus avaldama, kes tehingu taga olid. Vihjamisi võis aru saada, et tegu oli Lääne institutsionaalsete investoritega. Seda lubab oletada ka aktsiaraamat, mis näitab, et nii suurt kogust aktsiaid on võimelised müüma vaid 16 aktsionäri.

Teistest aktsiatest ületasid miljonikroonise käibe piiri veel Merko Ehituse ja Baltika aktsia. Merko Ehituse käive ulatus 2,3 mln kroonini, väärtpaberi sulgemishind langes 1,5 protsenti ning oli 261,30 krooni (16,70 eurot).

Merko puhul spekuleeritakse vist sellega, et firma IV kvartali majandustulemused ei pruugi tulla nii head kui varasemates kvartalites.

Baltika aktsia käibeks kujunes 1,7 mln krooni. Aktsia hind jäi muutumatuks - 236,26 krooni (15,10 euro) tasemele. Baltika puhul oodati eile ilmselt täna avaldatavaid majandustulemusi. Arvan, et majandustulemused tulevad head. Kuid kas ka piisavalt head?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing