Kas kinnisvara kinkida või pärandada?

06. märts 2006, 00:00

Kuna kinkimine ja pärandamine toovad kaasa täiesti erinevad juriidilised tagajärjed, tasub otsuse langetamisel just sellele rohkem mõelda, mitte vormistamiskuludele. Kinkelepingu sõlmimist reguleerib võlaõigusseadus, pärandamist ja pärimist aga pärimisseadus.

Koos kinkelepinguga sõlmitava asjaõiguslepinguga antakse kingisaajale üle omandiõigus kinkijale kuuluvale esemele. Juhul kui näiteks vanem kingib talle kuuluva korteriomandi lapsele, saab pärast kinnistusraamatusse kande tegemist omanikuks laps, kes sellest alates võib korteriomandit vabalt käsutada. Kui kinkija soovib hiljem korterit kindlasti ise kasutada, oleks mõttekas sõlmida isikliku kasutusõiguse leping.

Testamendi tegemise korral jääb isik aga kuni surmani vara omanikuks, samuti on testamenti võimalik tühistada.

Notariaalselt tõestatud testamendi tegemine maksab 236 krooni. Kinkelepingu vormistamisel sõltub notari tasu kingitava vara väärtusest. (Nt miljonikroonise tehingu korral 3220.- krooni + km.)

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing