Urmas Reinsalu: Meri kiskus Eesti vene ajast lahti ja suunas uuele selgele sihile

14. märts 2006, 17:00

Urmas Reinsalu hinnangul seadis Meri enda sõnumiga rahva ette kõrged eesmärgid ega teinud allahindlusi enesele ja teistele.

„Need sihid olid Eesti välispoliitiline usaldusväärsus ja kursi jälgimine, mis viis meie saamiseni EL-i ja NATO-sse. Meri oli Eesti eestkõneleja, aga ta samaaegselt ise lõi ja kujundas seda Eestit, mida armastas. Mulle tundus, et tema kui kirjaniku jaoks oli pidevalt reaalselt olemas nii „igatsuste Eesti” kui ka „tänane Eesti” ja ta pidevalt võrdles neid omavahel, püüdes iga päev teha ühe sammu esimese suunas,” lausus ta.

Reinsalu sõnul põhines Meri jaoks poliitika põhimõtetel.

„Oli palju asju, kus ta eelistas pigem kompromissitust kui järeleandmist nii sisepoliitikas kui maailmas. Eesti Vabariigi saavutused vabanemise järel ongi Lennart Meri tähtsaim töö. Andreas Oplatka intervjuuraamat Lennart Meriga kannab pealkirja „Eestile elatud elu”. Ja nii see ju oligi,” märkis ta.

Seoses Meriga meenuvad Reinsalule tema väljenduste täpsus, oskus igas olukorras leida ootamatu puänt, valmisolek tegeleda riigiasjadega katkematult ja armastus oma rahva vastu.

„Üks asi on seda avaldada kõnedes, teine asi on seda väljendada koduselt ja argiselt. Tema oskas ja ei häbenenud seda teha,” meenutas Reinsalu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing