Üheksa kuuga viis maksuamet läbi üle 1500 maksukontrolli

31. oktoober 2006, 10:34

Maksu- ja tolliamet viis käeoleva aasta 9
kuuga läbi 1562 maksukontrolli ning määras kokku üle 352 miljoni krooni
täiendavalt tasumisele kuuluvaid makse.

Maksu- ja tolliamet viis käeoleva aasta 9 kuuga läbi 1562 maksukontrolli ning määras kokku üle 352 miljoni krooni täiendavalt tasumisele kuuluvaid makse. Vabatahtlikult, ilma maksuotsuseta, parandasid kontrollitavad isikud maksudeklaratsioone ligi 150 miljoni krooni ulatuses, arvuliselt korrigeeriti maksukohustusi klientide poolt 4/5 juhtudel, teatas maksu- ja tolliamet.

Maksu- ja tolliameti hinnangul on valdav osa rikkumistest seotud käibemaksupettustega, kus kasutatakse fiktiivseid arveid, et alusetult käibemaksu tagasi arvestada. Äriühingud deklareerivad maksuhaldurile andmeid, kus näidatakse kauba või teenuse ostmist, kuid tegelikkuses ei ole nad seda teinud või ei ole kaupu või teenuseid ostetud arvel näidatud isikult.

Käibemaksupettuste ja arvetevabrikute temaatika vajab terviklikku lähenemist, selle tõttu tegeleb kontrolliosakond ettevõtetega, kes on olnud arvetevabriku kliendid, kuid millel maksmata maksude summa jääb alla 500 000 krooni ning mis jäävad seetõttu kriminaalmenetlusest väljapoole. Oluline on välja tuua, et küsimus ei ole mitte ainult käibemaksus, vaid ettevõttel tuleb tasuda fiktiivsete arvete pealt ka tulumaksu. Lisaks võib maksunõudele järgneda ka väärteomenetlus.

Samuti on maksuhaldur 2006.a. pööranud tähelepanu käibemaksukohustuslaste registri korrashoidmisele. Amet on tuginedes riskianalüüsile kustutanud registrist 454 ettevõtet, kes ei omanud reaalset majandustegevust. Selleks annab võimaluse 2006. a algusest kehtima hakanud käibemaksuseaduse muudatus.

Seoses sellega, et 2006.a on olnud aktiivne periood aktsiate võõrandamisel, on ameti maksukontroll pööranud tähelepanu ka toimunud tehingutelt korrektsele maksukohustuse täitmisele. On ilmnenud, et tulumaksu tasumisest kõrvalehoidumise eesmärgil on isikud kandnud oma aktsiad enne aktsiate tegelikku võõrandamist endaga seotud äriühingute nimele. Ka on juhtumeid, kus aktsiad võõrandatakse äriühingute nimel, kellel sageli eelnevalt puudub majandustegevus.

Maksu- ja tolliamet saatis eelpool nimetatud tehinguid teinud maksumaksjatele märgukirjad, kus juhtis tähelepanu võimalikule maksukohustusele. Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe sõnul esitasid kolmandik kirja saanud isikutest parandustega deklaratsioonid enam kui 8 miljoni krooni tulumaksu osas. "Isikute suhtes, kes vabatahtlikult parandusdeklaratsioone ei esitanud, alustatakse kontrolle, " lisas Veermäe.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. October 2006, 10:34
Otsi:

Ava täpsem otsing