15. november 2006 kell 22:00

Linnavalitsuse vaikne aastapäev

"Kas hommik algab lasteaias sõnaga "tere" või naeratusega?" küsib linnapea Jüri Ratas uuelt lasteaia Naeratus juhatajalt, püüdes nii koosolekut elavamaks muuta. Keegi ei võta vedu. Kuuldes pingutatud lõbusa ilmega naiselt vastuseks, et ikka naeratuse ja terega, soovib Ratas uuele juhile ametis edu. Nii algas eile Keskerakonna esimese valitsusaasta täitumise puhul peetud avalik linnavalitsuse istung.

Tallinna Linnahalli külmade hallide seinte vahele pole palju inimesi kogunenud. Silm märkab seitset noort inimest, kes on tõenäoliselt üliõpilased. Kas Keskerakonna noored? Rõõmuhõiskeid kinnitatud päevakorrapunktide peale ei kõla.

Rahvas istub mornilt punastel Coca-Cola silti kandvatel plastmasstoolidel. Kes loeb Pealinna lehte, kes üritab lihtsalt tarka nägu pähe manada.

Päevakorrapunktide läbivõtmine möödub kiiresti, isegi märkamatult. Paljud siin istujad ilmselt arutavad omaette, et nii igavad need istungid siis ongi. Maalappidele valitseja määramine, linnavalitsuse korralduste ja majade aadresside muutmine ning detailplaneeringute koostamise alustamine jätavad kõiki külmaks, nii linnavalitsuse liikmeid kui ka pealtvaatajaid.

Kuhu küll on jäänud kõik Keskerakonna toetajad? Kas nad ei tahagi teada, kuidas linna tegelikult juhitakse?

Vahepeal tunneb Ratas muret, et ega Narva mnt 116 ja Oru 2 kruntidele kehtestatud detailplaneeringutega minda Kadriorgu rüüstama. Lubatakse seda mitte teha. Nii kerkib tõenäoliselt mainitud kohta kuni neljakorruseline elamu ning sama kõrge majutushoone.

Ratas tõstab häält. Käsil on perekonna sissetulekust sõltuvate sotsiaaltoetuste maksmise kord ning vaja on, et kõik fuajees istuvad seda kuuleksid. Valdavalt kulgeb ülejäänud punktide arutelu märgatavalt vaiksemalt.

Koosoleku lõppedes jookseb TV3 reporter kiirelt mikrofoniga linnapea juurde, enne seda võtab peoga kandikult komme ning lükkab need taskusse.

Autor: Gert D. Hankewitz

Hetkel kuum