• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ilvese esimene töövisiit: Avalike suhete kondiproov ja tujutu president

  Presidendi tulekuks on Aseri tellisetehase ees olev asfalt puhtaks lükatud, tänav liivatatud ning tehase ruumid särama nühitud.
  "See on nagu nõukogude ajal - presidendi tulekuks lüüakse põrandad läikima ja koristatakse praht. Aga jumala eest, ärge seda ajalehes kirjutage," anub üks töötajatest kohalejõudnud ajakirjanikke.
  ASi Wieneberger Aseri tellisetehase tegevdirektor Ain Inno tunnistab, et paar asja said presidendi visiidiks pingutatud küll. Esmalt viitab ta mustas kirjas firmanimele uue tehase seinal.
  "Silt pidi valmis saama tehase avamispäevaks, 30. novembriks, kuid tegime varem," muigab ta. "Ja käsitsi vormitud tellisetöölaud koos meistriga sai ka uude tehasesse viidud, kus seda muidu pole."
  Rõõmsameelne ja eesti keelt kõnelev Wienebergeri juhataja Lars-Erik Nystöm teeb presidendile kiire tiiru uues tehases ja räägib müraga võidu ettevõttest. Ilves lehvitab telliseid alustele laduvatele töölistele, kuni talle lõpuks sinine põll ette topitakse.
  Kui hommikul kella poole kümne ajal kihutab presidendi korteež Kalvi mõisa hommikukohvile, siis vilkurite ja kiiruse saatel möödub ka kogu edasine päev. Peterburi maanteel kihutab korteež 120-130 kilomeetrit tunnis, jättes selja taha tõelise kaose.
  Kell 10.40 stardib presidendi meeskond Aserist Narva poole, et kell 11.30 olla 87 kilomeetri kaugusel Narva humanitaargümnaasiumis, kus president abiturientidele loengu peab. Presidendi käsundusohvitser viskab ajakirjanikele nalja, et makske enne trahvid ära ja andke tuld.
  Mõned meediaväljaannete masinad üritavadki presidendi autoga maanteel sammu pidada, kuid loobuvad sellest õige pea, sest taoline kihutamine tiheda liiklusega teel ja paksus udus on mõttetu risk.
  Nii jäävadki alalhoidlikumate ajakirjanike ekipaažid presidendist maha, ei jõua õigeks ajaks Narva humanitaargümnaasiumisse loengule ja jäävad ukse taha. "Me ei saa teid sisse lasta," on turvamehed vankumatud.
  Fotograafide sõnul, kes loengule jõudsid, olnud president nende vastu sealgi tõrges. "Miks te pildistate kogu aeg? Ma ei saa nii loengut pidada," manitsenud Ilves.
  Ühel korrusel nukralt istuv helerohelise kampsuni ja sama värvi küüntega neiu naeratab, kui temalt kõrge külalise kohta küsin. Kes on Eesti president?
  "Ta on Toomas…oehh, ma ei tea!" punastab tüdruk ja peidab näo käte vahele.
  Väikesed tüdrukud-poisid seisavad koridoris, nina vastu ukseklaasi, et oma silmaga presidenti näha. Pedagoogid kupatavad nad minema: "Pašol, pašol!"
  Kui loeng lõppeb, kutsub oma uue ameti ja tehtud tööga ilmselgelt rahulolev Kadrioru uus pressipealik Toomas Sildam kõiki ajakirjanikke pressikonverentsile. Lõpuks pääseme ka meie sisse.
  Presidendi uus pressipealik Toomas Sildam aitab nimekaim Ilvesele tumesinise villase mantli selga. Ilves võtab roheka nätsu (värvi ja karbi järgi otsustades Nicotinell) suust ja pistab selle taskuräti vahele tasku. Narva jõe taustal annab ta intervjuu telekanalile PBK.
  "Härra president, olete kuu aega ametis olnud, kuidas te end presidendi rollis tunnete?" küsib soliidselt ülikonda riietatud ajakirjanik. "Tunnen väsimust, sest kogu aeg teen midagi ja jooksen ringi, tahaks vahepeal puhata."
  Neli turvameest vaatavad platsil eri suundades, kaks neist silmitsevad jõge, mille teisele kaldale jääb Venemaa. Presidendi ihukaitsjad kannavad kuldseid kividega klotsereid. Narva politseinikud ka.
  Restorani ees uudistavad kolm koolijütsi. Nad tahavad presidenti näha. Laste küsimustel ei tule lõppu.
  Kas see on tõsi, et president teenib 2 miljonit? On need tema autod? Kas tal naine on? Ja lapsed? Aa, teist korda abielus… Kas ta elab Narvas või Tallinnas? Kui vana ta on? 30?
  Tiit Vähi impeerium Sillamäel on presidendi tulekuks viimse pisiasjani ettevalmistatud. Kohal on ka Venemaa äripartnerid.
  "Huuh, külm on," lõdisevad kõik kohaletulnud, kelle hulgas on Silmet Grupi juhid ja nende Venemaa äripartnerid. Orkester mängib Kalle Kustat ja muid lõbusaid lugusid, rahvas üritab puusa nõksutades ja varvast toksides sooja saada.
  Lõpuks paistavad kauaoodatud autod. Vundamendi nurgakivisse topitakse metalltoru, milles on sadama eskiisid, värsked päevalehed ja kõik näidised Eesti rahatähtedest.
  Päeva lõpus kohtub president Sillamäe Eesti seltsi ja Avinurme rahvaga. Väljas on rõske ja pime ning idavirulased asutavad pärast rasket tööpäeva koju pere rüppe naasma. Mõni ime, et president on väsinud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
USA aktsiaturg: Nasdaq pani langusnädalale punase punkti
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.